'Storm was geen crisis'

DEN HAAG - De storm van donderdag heeft soms buitengewoon tragische gevolgen gehad en veel overlast veroorzaakt. Maar het was geen crisis, zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag.


Foto: Tally Hatzmann | Ravage in nieuwbouwwijk Enkhuizen

Van een nationale crisis is volgens hem pas sprake als een zeer grote gebeurtenis leidt tot ontwrichting van de samenleving.


Foto: Martijn Kleingeerts | Zijkant van flat weggeslagen. Nieuwe auto in puin, Zwolle

De hulpdiensten kunnen het werk dan niet meer aan, er vallen vaak veel doden en er ontstaat een chaotische situatie. "Met alle respect, maar dat was niet aan de orde", zei de woordvoerder.

Ochtendspits

De ochtendspits heeft vrijdag nauwelijks last ondervonden van de stormschade. Een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) liet vrijdag weten dat het overgrote deel van de stormschade door Rijkswaterstaat is hersteld.


Foto: Johannes Hogebrink | Stormschade in Amsterdam centrum

De snelwegen in Nederland kenden vrijdagochtend een normale spits. Dat constateerde een woordvoerder van de ANWB rond zeven uur. Op dat moment stonden er vijf files met een totale lengte van 12 kilometer.

Op de A10 bij Amsterdam waren een afrit en een oprit afgesloten vanwege stormschade. Voor de rest waren alle afsluitingen opgeheven. Even na zes uur ging de dijk Enkhuizen-Lelystad (N302) weer open voor het verkeer.

Treinverkeer

Het treinverkeer in Nederland is vrijdagochtend rond zes uur hervat. De treinen hadden vanaf donderdagmiddag niet meer gereden door de zware storm, die grote schade had aangericht aan het spoor. Spoorbeheerder ProRail verwacht vrijdag geen grote storingen. Wel moeten reizigers rekening houden met incidentele uitval van treinen. In het bosrijke oosten van het land vallen op een aantal trajecten nog treinen uit. Daar rijden bussen in plaats van treinen.

Bovenleidingen

ProRail kampt voornamelijk met defecte bovenleidingen en bomen op sporen. Speciale stormteams hebben in de nacht van donderdag op vrijdag de sporen geïnspecteerd. Daardoor zijn op veel plaatsen, voornamelijk tussen de grote steden, al veel problemen opgelost.


Foto: Erik Koedam | Boom valt tegen gevel, Gouda

Reparaties

ProRail heeft de treinenloop naar eigen zeggen snel weer op gang gekregen. Honderden technici zijn in de nachtelijke uren bezig geweest met reparaties. Ook de brandweer heeft met man en macht meegeholpen.

Daarnaast werkten de mensen van de logistieke planning de hele nacht door om te zorgen dat de treindienst in de ochtend snel opgestart kon worden.

Ongevallen

Het KLPD heeft donderdag 172 ongevallen op snelwegen geteld. Dat is vier keer zoveel als op een normale werkdag. Bij acht ongevallen raakten mensen gewond, een ongeval eiste een leven.

Het KLPD krijgt meldingen van de meeste ongevallen op snelwegen, maar niet van allemaal. Het totaal aantal incidenten ligt daardoor mogelijk hoger.


Foto: Joep Henselmans | Mensen vast op Centraal Station Amsterdam

De storm zorgde ervoor dat verschillende snelwegen afgesloten moesten worden. Ook veel bruggen moesten sluiten. Naast de rijkswegen kampten ook de kleinere wegen met problemen. Wateroverlast, bomen over de weg en andere incidenten leidden ook daar tot afsluitingen en omleidingen.

Olievlek

De hulpdiensten in Rotterdam overleggen vrijdagochtend over de olievlek die in de haven ontstond doordat een schip uit de trossen waaide. Het containerschip ramde vervolgens een steiger van de Maasvlakte Olie Terminal (MOT).


Foto: Leo Dekker | Drie complete daken waaien weg, Weesp

De hulpverleners bespreken vrijdag de feiten, risico's en wat er moet gebeuren. Zij staakten in de vroege donderdagavond de werkzaamheden omdat de storm hen het werken onmogelijk maakte.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie