Weeralarm ingetrokken

DE BILT - Het KNMI heeft donderdagavond om 23.19 uur het weeralarm ingetrokken. Dat meldde het weerinstituut. Het KNMI gaf het alarm wegens de zware storm woensdagavond omstreeks 17.30 uur.


Foto: Wout van de Blink | Losgeslagen vrachtschip ramt op Maasvlakte dwars door steiger heen

De storm was donderdagavond rond half elf over zijn hoogtepunt heen. Aan de westkust was de storm rond 22.30 uur nog op zijn hevigst.

Daar werd windkracht 9 gemeten. De windstoten liepen terug van 130 kilometer op het hoogtepunt van de storm tot 110 kilometer per uur.


Foto: Tomas Snels | Door het hele land zorgden omgevallen bomen voor veel schade, zoals hier in Den Bosch

Ook het Nationaal CrisisCentrum (NCC) van het ministerie van Binnenlandse Zaken trekt zijn waarschuwing in, aldus een woordvoerder. Het NCC had mensen eerder op de dag zeer dringend geadviseerd binnen te blijven in verband met de zware storm.

De organisatie had zo'n waarschuwing nog nooit eerder afgegeven. Het NCC verwacht dat het weg- en treinverkeer de komende uren en tijdens de ochtendspits nog wel problemen zal ondervinden door vooral puin en omgevallen bomen.


Foto: Ralf Hirdes | Dak waait van garageboxen in Vlissingen

Veel mensen hebben donderdag gebruik gemaakt van de speciale website van de overheid over de storm en het nationaal publieksinformatienummer. Tussen 17.00 en 22.30 uur telde de site www.crisis.nl 3,5 miljoen bezoekers. De medewerkers van het informatienummer, dat een uur later beschikbaar was, verwerkten tot die tijd ruim 7000 telefoontjes.


Foto: Dominique de Caluwé | Loodsboot in Vlissingen vaart ondanks storm uit om boten te begeleiden

De woordvoerder noemde het opmerkelijk dat de site en het aparte nummer kennelijk in een enorme behoefte voorzien. "Het heeft ons verrast. Het zijn goede middelen om mensen te informeren", zei hij.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie