Twintig jaar geëist wegens moord op Duits paar

GRONINGEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag voor de rechtbank in Groningen twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen de 24-jarige verdachte S. O. . Het OM beschuldigt hem van de moord op een bejaard Duits echtpaar in Musselkanaal, afgelopen zomer.

Naast O. zijn er nog twee verdachten. Een 17-jarige jongen uit Ter Apel en een 16-jarig meisje uit Musselkanaal. De rechtszaak tegen deze minderjarige verdachten vond achter gesloten deuren plaats.

Tegen de 16-jarige P. G., die op de uitkijk zou hebben gestaan tijdens het misdrijf, eiste justitie elf maanden celstraf en jeugd-tbs. De rechtbank heeft de zaak tegen de 17-jarige verdachte D. F. is aangehouden. Zij wil eerst de geestesgesteldheid van de jongen laten onderzoeken.

Doodgeslagen

Justitie verdenkt het drietal ervan de 73-jarige man en de 71-jarige vrouw uit Duitsland te hebben doodgeslagen met palen uit een weiland. De verdachten zouden uit zijn geweest op de auto van het echtpaar, die ze vervolgens in Polen wilden verkopen. De twee mannelijke verdachten zijn van Poolse afkomst.

Volgens O. zou de 17-jarige F. hem ertoe hebben overgehaald het bejaarde echtpaar bewusteloos te slaan, om vervolgens de auto te stelen. "Ik was aangeschoten en dacht niet na over de gevolgen."

"Samen zijn we naar de man en vrouw gerend en heb ik de man twee keer op de achterzijde van zijn hoofd geslagen. D. sloeg de vrouw. Toen hij zag dat de man nog bewoog, sloeg hij hem nog een keer."

Vervolgens hebben de twee de autosleutels en een kleine hoeveelheid geld van het echtpaar gepakt.

Volgens de officier van justitie gingen de mannen tijdens het slaan als beesten te keer. "Het is een feit van algemene bekendheid dat als je iemand met kracht met een paal op zijn hoofd slaat, dat dat fataal kan zijn. O. heeft daarmee de aanmerkelijke kans op de dood van het echtpaar bewust aanvaard."

Volgens het onderzoek van het Pieter Baan Centrum is O. een meer dan gemiddeld intelligente man, heeft hij antisociale trekken en voelt zich verheven boven anderen. Bovendien heeft hij een alcoholprobleem.

De rechtbank doet 1 februari uitspraak.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie