DRIEBERGEN - Op de Nederlandse snelwegen zijn donderdag tot 17.15 uur in de storm 157 ongelukken gebeurd. Dat meldde de verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD).

Bekijk video: Rukwinden tot 130 kilometer per uur
Bekijk video: Twee doden door omgewaaide boom


Op de Moerdijkbrug is een vrachtwagen door de storm omvergeblazen

Op de N224 ter hoogte van Planken Wambuis, zijn een 64-jarige man en een 12-jarige jongen uit Ede om het leven gekomen toen een boom op hun auto viel. De man en de jongen zijn familie van elkaar, aldus de politie.

Een tegemoetkomende automobilist reed tegen de omgevallen boom aan. Hij raakte bekneld en is na bevrijding door de brandweer naar een ziekenhuis gebracht. De N224 blijft wegens het stormgevaar donderdagavond in beide richtingen afgesloten.

Een bromfietser is in Sint-Oedenrode om het leven gekomen toen hij werd geraakt door een boom die omwaaide. Nadere bijzonderheden ontbreken.

Een motorrijder kwam in Leersum om het leven door een ongeval met een boom.


De politie heeft de A2 tussen Abcoude en Vinkeveen in beide richtingen afgesloten omdat een geluidsscherm dreigt om te waaien

In dertig gevallen was er een vrachtwagen bij een ongeval betrokken. Aan het begin van de avond lagen er nog vijftien trucks. Deze worden pas na de storm geborgen om te voorkomen dat zij direct weer omwaaien.

Lijnbus

In het Zeeuwse Tholen zijn zes passagiers van een lijnbus gewond geraakt doordat de bus van de weg raakte en frontaal tegen een boom op de Oud Vossemeersedijk reed.

De bus is door de harde wind van de dijk gewaaid. Vijf kinderen liepen kneuzingen, gebroken neuzen en snij- en schaafwonden op, onder meer door rondspringend glas. Alle zes zijn naar een ziekenhuis in Bergen op Zoom vervoerd.


Foto: Hans Timman | Vrachtauto gekanteld op brug bij Nijkerk

In Leersum is donderdag aan het eind van de middag een motorrijder om het leven gekomen door een omgevallen boom. Of de boom op de man terecht kwam, of dat hij tegen een op de weg gevallen boom reed is volgens een woordvoerder nog onbekend. Het ongeval gebeurde rond 17.00 uur op de Rijksstraatweg in Leersum.

Geluidsscherm

De rijksweg A2 tussen Vinkeveen en Abcoude ging rond het middaguur dicht omdat een geluidsscherm dreigde om te vallen. Het afbreken van het scherm en de afsluiting zullen de hele avond duren, aldus het KLPD.

Verkeersalarm

Rijkswaterstaat heeft het verkeersalarm afgekondigd. Weggebruikers krijgen via allerlei informatiekanalen het advies om in verband met de zware storm thuis te blijven en alleen in noodgevallen de weg op te gaan. Het is de eerste keer dat Rijkswaterstaat gebruik maakt van het verkeersalarm.

Files

De files op de Nederlandse snelwegen nemen langzaam af, maar het gaat nog even duren voordat ze allemaal zijn opgelost. De grootste problemen doen zich voor van Utrecht en Rotterdam in de richting van het zuiden. Dat komt doordat onder meer de Moerdijkbrug (A16) en de A27 bij Gorinchem in beide richtingen zijn afgesloten, aldus de ANWB Verkeersinformatie.

Rond 19.15 uur stond er nog altijd 220 kilometer file. Tussen Rotterdam en Gorinchem stond de langste rij: 25 kilometer. Het fileleed was het grootst tussen 17.00 en 17.30 uur, toen het verkeer over een totale lengte van 430 kilometer stokte.

Volgens de ANWB viel dat gezien de omstandigheden mee. "Mogelijk zijn veel mensen eerder, later of helemaal niet de weg op gegaan."