Nederlanders arresteren drie Afghanen

TARIN KOWT - Militairen uit de Nederlandse basis in Tarin Kowt hebben dinsdagmiddag tijdens een reguliere patrouille drie vermoedelijke Afghaanse strijders gearresteerd. De mannen zijn ondergebracht in het arrestantenverblijf op de basis in Tarin Kowt.

Daar vindt een onderzoek plaats naar de achtergrond van de mannen en wordt bekeken of ze worden overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten, zo meldde een woordvoerder.

De mannen werden aangehouden na een tip van de plaatselijke bevolking, die in overeenstemming bleek te zijn met gegevens van de inlichtingendienst van Defensie. In verband met het nog lopende onderzoek wil Defensie nog niets kwijt over de identiteit van de verdachten. Bij de aanhouding is niet gevochten.

Schaapherder

Het is voor het eerst sinds maanden dat de Nederlanders mensen aanhouden. Vorig jaar zijn in totaal acht mensen aangehouden in de provincie Uruzgan. Drie van hen zijn na onderzoek door de Nederlanders vrijgelaten. Het ging om twee gewapende mannen in dienst van de lokale autoriteiten die geen identificatiebewijs bij zich hadden en een schaapherder die toevallig in de buurt aanwezig was bij een bermbom.

Vijf andere arrestanten zijn vorig jaar overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten. In geen van de gevallen is toen overgegaan tot vervolging.

Tip de redactie