UTRECHT- Het treinverkeer is donderdagavond volledig stilgelegd in het hele land wegens de storm. Dat heeft ProRail bekendgemaakt. Het is volgens ProRail de eerste keer sinds 1990 dat een dergelijke maatregel is genomen.

Bekijk video: Schade in Amsterdam
Bekijk video: Storm neemt donderdagnacht af
Bekijk video: CS Amsterdam ontruimdFoto: Jorrit Gerritsma | Drukte op Den Haag Centraal

"Het is onverantwoord om nog treinen te laten rijden door alle beschadigingen aan bovenleidingen", zei een woordvoerster van de spoorbeheerder donderdagavond.

De Spoorwegpolitie schat dat donderdag ongeveer 5000 treinreizigers niet meer thuis kunnen komen.

Incidenteel

Incidenteel rijden er mogelijk weer wat treinen om gestrande reizigers te vervoeren. Dat zei een woordvoerder van de spoorbeheerder ProRail aan het eind van de avond. De huplverleningsdiensten in de politieregio Zuid-Holland deelden mee dat de treinen beperkt rijden tussen Rotterdam en Dordrecht en Breda.

Volgens ProRail rijden hooguit wat pendeltreinen. Ten zuiden van de lijn Breda-Den Bosch wordt in elk geval niet gereden.

Vrijdagochtend

ProRail verwacht dat er vrijdagochtend vroeg in Nederland wel weer treinen rijden, maar de dienst kan niet volledig worden hervat. Problemen zijn er naar verwachting nog bij Zwolle waar het dak van een garage op het spoor belandde.

Ook bij Gouda en tussen Bodegraven en Alphen aan den Rijn is nog geen treinverkeer mogelijk. En het spoor ten zuiden van de lijn Den Bosch-Breda draait nog niet mee, zo luidt de prognose, aldus een woordvoerder.

In de nacht van donderdag op vrijdag voert ProRail op zo veel mogelijk trajecten noodreparaties uit. De zegsman riep mensen op om vrijdagochtend voor ze naar het station gaan pagina 751 van NOS Teletekst te raadplegen, om te zien welke treinen er wel en niet rijden.

Onduidelijkheid

De schade aan het spoor is een stuk zwaarder in vergelijking met 1990, omdat de storm nu veel langer boven Nederland blijft hangen.

Aannemers die de bovenleidingen moeten repareren, kunnen pas aan de slag als de windkracht zakt tot 5 of minder. Als er meer wind staat, is het niet veilig genoeg om reparatietreinen met hefplatformen in te zetten.

Gewond

Bij Belfeld, in de buurt van Venlo, raakte donderdag een treinmachinist lichtgewond toen zijn trein tegen een op het spoor gevallen boom reed. De brandweer heeft de passagiers uit de trein gehaald. Die worden nu met bussen vervoerd.


Foto: Joep Henselmans | Gestrande reizigers op station Amsterdam Centraal

Op Amsterdam Centraal gestrande reizigers kunnen overnachten in de RAI, meldde een woordvoerster van de gemeente. De gemeente heeft in de Amstelhal noodopvang ingericht, waar reizigers vanaf 21.30 uur terecht kunnen. De gemeente heeft vanaf het Centraal Station vervoer naar de RAI geregeld.

Rond 22.30 uur waren al ongeveer vierhonderd gestrande reizigers bij de RAI aangekomen. Zij krijgen in eerste instantie "een beetje warmte, koffie en een koekje en als ze willen slapen krijgen ze een veldbed. En we lezen ze zelfs een verhaaltje voor als ze dat willen", aldus een woordvoerder van de Dienst Werk en Inkomen die de opvang regelt. "De sfeer is goed."

Hoeveel mensen daadwerkelijk de nacht zullen doorbrengen in het congresgebouw is nog onduidelijk. De RAI kan tot 2000 personen opvang bieden. "Niemand hoeft vannacht buiten te blijven." Ook dak- en thuislozen kunnen de nacht in de RAI doorbrengen.

Rotterdam

Circa 250 treinreizigers die zijn gestrand op het Centraal Station in Rotterdam brengen de nacht door op een complex van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze zijn daar met bussen naartoe gebracht, meldde een woordvoerster van de Rotterdamse politie.

Enkele honderden reizigers waren gestrand, maar een deel kon uiteindelijk toch met wat pendeltreintjes of bussen naar Dordrecht, Den Haag, Gouda, Utrecht en Woerden. "De rust is weergekeerd", aldus de woordvoerster.


Foto: Frank Laurijssens | Noodopvang in Utrechtse Jaarbeurs

Het Nederlandse Rode Kruis vangt in de Jaarbeurs in Utrecht en in Woerden reizigers op die op de stations zijn gestrand. Volgens de woordvoerster is het Rode Kruis door de gemeentes gevraagd dit te doen. In Utrecht zijn donderdag rond 17.30 uur ruim duizend mensen aanwezig. In Woerden stromen de gestrande reizigers ook toe. Daar is plaats voor ongeveer zeshonderd mensen.

Chaotische toestanden op de stations vooralsnog uitgebleven ondanks de massale uitval van treinen. Dat meldde een woordvoerster van het Korps Landelijke Politiediensten donderdagavond. "Gezien de omstandigheden was en is het rustig op de stations."

Nijmegen

De gemeente Nijmegen en Geldermalsen hebben ook opvangcentra ingericht voor gestrande reizigers. In Nijmegen kunnen ruim driehonderd mensen niet meer naar huis. In Geldermalsen hebben ongeveer tweehonderd reizigers geen enkele aansluiting meer, aldus een woordvoerder van het regionaal rampenteam Gelderland-Zuid.

Nijmegen heeft wijkcentrum Titus Brandsma ingericht. Vanaf tien uur gaan bussen de gestrande reizigers naar het wijkcentrum brengen. De mensen kunnen daar ook overnachten. In Geldermalsen is scholengemeenschap De Lingeborgh ingericht voor noodopvang. Ook daar kunnen mensen eventueel blijven slapen.

In beide opvangcentra is voor eten en drinken gezorgd. De gestrande reizigers hebben vele uren op de stations moeten doorbrengen.

Nijmegen

Ook op het station in Leeuwarden zijn tientallen treinreizigers gestrand. Volgens een zegsman van de gemeente Leeuwaren wisten nagenoeg alle reizigers op eigen kracht onderdak in de Friese hoofdstad te vinden. Twee reizigers zijn naar een hotel in het nabij Leeuwarden gelegen dorpje Goutum gebracht. De hoteleigenaar had zich bij de gemeente gemeld en biedt gratis onderdak aan.

Duitsland

De spoorwegen in Duitsland hebben vanwege de storm het treinverkeer in het hele land stilgelegd. Tienduizenden reizigers zijn gestrand. Alle treinen worden stations binnengereden en moeten daar blijven. "Dat hebben we nog nooit gehad in Duitsland", aldus de baas van de Duitse spoorwegen Hartmut Mehdorn op donderdag.