Eerste jeugdcriminelen in Arnhemse opvoedgezinnen

ARNHEM - Zes gezinnen in de regio Arnhem zijn het afgelopen half jaar door het Leger des Heils getraind als opvoedgezin voor jonge delinquenten, die in een justitiële jeugdinrichting terecht dreigen te komen of daar al zitten.

De eerste twee jongeren hebben donderdag hun intrek genomen bij hun tijdelijke nieuwe familie.

Arnhem is het landelijke proefgebied voor een nieuw resocialisatieprogramma voor jeugd dat het Leger des Heils in Nederland introduceert. Het in Amerika ontwikkelde Multidimensional Treatment Foster Care (MTFC) beoogt jeugddelinquenten tussen de 12 en 18 jaar uit hun milieu te halen en in een andere omgeving nieuw, positief gedrag aan te leren.

Volgens een woordvoerster van het Leger is MTFC is de Verenigde Staten, Engeland en Zweden een wetenschappelijk bewezen succes.

Vrijwilligers

De opvoedgezinnen kunnen zich als vrijwilliger aanmelden. Zij krijgen training en begeleiding van een speciaal MTFC-team, dat altijd voor hen bereikbaar is.

Aan het mede door de provincie Gelderland gefinancierde project doen ook Jeugdzorg en de justitiële inrichtingen Rentray en De Sprengen mee. Het Leger des Heils hoopt dit jaar met twaalf opvoedgezinnen tien jongeren te kunnen helpen.

Gedragsproblemen

De jongeren hebben ernstige gedragsproblemen en zijn door hun delinquente gedrag vaak al ruimschoots met politie en justitie in aanraking geweest. In het opvoedgezin krijgen zij punten voor goed gedrag.

Na zes tot twaalf maanden gaan zij terug naar hun eigen gezin, dat ondertussen ook heeft geleerd om goed gedrag te stimuleren en te waarderen.

De kinderrechter kan MTFC opleggen als bijzondere maatregel. Het Leger des Heils wil het programma in heel Nederland en het Nederlandssprekende deel van België gaan invoeren, als de proef in Arnhem succesvol verloopt.

De organisatie kan ook andere instellingen helpen bij de invoering van MTFC.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie