AMSTERDAM - De zuidwesterstorm veroorzaakt grote verkeersoverlast in het land. De politie heeft de snelweg A2 tussen Abcoude en Vinkeveen in beide richtingen afgesloten omdat een geluidsscherm dreigt om te waaien. Reizigers op de luchthaven Schiphol lopen veel vertraging op.


Foto: Van den Hoek | Aanhanger van weg geblazen bij Castricum

Rijkswaterstaat adviseerde rond het middaguur iedereen om niet de snelweg op te gaan. In Rotterdam is de Erasmusbrug afgesloten voor alle verkeer.

Rotterdam

Naast de Erasmusbrug zijn ook twee vitale bruggen ten zuiden van Rotterdam deels of geheel afgesloten. Het verkeer mag van beide kanten niet meer over de Moerdijkbrug (A16) omdat de situatie door de harde wind te gevaarlijk is. De Haringvlietbrug (A29) is in zuidelijke richting dicht door een vrachtwagen in de problemen.


Foto: Liang Ti Tan | Vrachtwagen waait om bij Schiedam

Dit meldde de Verkeersinformatie van de ANWB. Volgens de dienst betekent dit "dat Rotterdam vol loopt" omdat er vanuit het westen van het land geen noord-zuid-verkeer mogelijk is.

Rond 16.30 uur was er in Nederland bijna 400 kilometer file, tegen 125 normaal.

Puinhoop

De ANWB Verkeersinformatie sprak even na 14.00 over "een behoorlijke puinhoop" op de Nederlandse snelwegen. De dienst telde ongeveer dertig meldingen van aanrijdingen en vrachtwagens in de problemen. "Er zijn nu al dertien files met een totale lengte van 53 kilometer en over een uurtje begint de avondspits", aldus een woordvoerder.


Foto: Ewoud Smit | Vrachtwagen gekanteld op N247 nabij Katwoude

De ANWB verwacht een drukke avondspits en raadt het publiek aan niet de weg op te gaan als dat niet moet.

Lading

De dijk Enkhuizen-Lelystad en de N57 over de Oosterscheldekering zijn afgesloten als gevolg van de storm. De rechterrijstrook van de A16 (Rotterdam-Breda) bij de Moerdijkbrug is dicht wegens afgevallen lading.


Foto: Brian de Heus | Erasmus tot nader order afgesloten. Al het vervoer wordt tegengehouden

Op de A12 bij Arnhem richting Duitse grens kunnen auto's bij knooppunt Velperbroek niet verder omdat een vrachtwagen is geschaard. Verder zijn onder meer op- en afritten bij Amsterdam afgesloten wegens stormschade aan verkeersborden.

Vrachtwagens

Op verscheidene plekken in Nederland zijn donderdag wegdelen afgezet door ongevallen met vrachtwagens veroorzaakt door de storm. Dat blijkt uit het verkeersoverzicht van de VerkeersInformatieDienst (VID).

Op de A9 werden tussen Alkmaar en Amstelveen twee rijstroken afgesloten door een gekantelde vrachtwagen. De N11 tussen Leiden en Bodegraven is afgesloten door een soortelijk ongeval. Op de A27 is de weg tussen Almere en de Stichtse Brug afgesloten nadat en mobiele bouwkeet van een vrachtwagen afwaaide. Op dezelfde weg wordt het verkeer ter hoogte van Everdingen vertraagd als gevolg van een gekantelde aanhanger van een vrachtwagen.

Tussen Utrecht en Oberhausen schaarde een aanhanger van een vrachtwagen op de A12. De N36 werd tussen Almelo en Hardenberg afgesloten door een ongeval met een vrachtwagen. Op de A16 is ter hoogte van de Moerdijkbrug een rijstrook afgesloten in verband met afgevallen lading.

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) adviseert vrachtwagenchauffeurs een veilige plek op een parkeerplaats te zoeken en de storm daar uit te zitten.

Geluidsscherm

De politie heeft donderdagmiddag op de A2 tussen Abcoude en Vinkeveen een aantal vrachtwagens langs de kant van de weg laten zetten om te voorkomen dat een geluidsscherm daar wegwaait door de storm. Dat liet het Korps landelijke politiediensten (KLPD) weten.

"Het geluidsscherm dreigde weg te waaien", aldus een woordvoerder van het KLPD. "Daarom hebben we een aantal vrachtwagens naar de kant van de weg gedirigeerd die het scherm uit de wind kunnen houden." De A2 is op dit traject in de richting van Amsterdam afgesloten.

Veluwe

Ook tientallen wegen op de Veluwe en in het Rivierengebied zijn voor korte of langere tijd dicht door omgewaaide bomen. De brandweer probeert bomen die over de weg zijn gevallen zo snel mogelijk in kleinere stukken te zagen en naar de berm te schuiven, maar omdat het aantal meldingen sinds het begin van de middag toeneemt in Gelderland is niet te zeggen wanneer een versperde weg weer vrij is, zeggen woordvoerders van de brandweer.

Schiphol

Reizigers die gebruik maken van Schiphol lopen veel vertraging op. Dat heeft een woordvoerster van de Luchtverkeersleiding Nederland gezegd. De vertraging loopt op tot gemiddeld ruim een uur.

Capaciteit

De capaciteit van de luchthaven is zeer beperkt. Via de twee landingsbanen die in gebruik zijn komen ongeveer twintig vluchten per uur binnen. "De wind heeft uitschieters tot ongeveer zestig knopen, meer dan 100 kilometer per uur. Dat komt maar zelden voor."

De luchthaven hoopt dat de wind in de loop van de dag draait, zodat andere banen in gebruik kunnen worden genomen.

Stormvloedkering

De weg over de stormvloedkering in de Oosterschelde is sinds donderdagmiddag 13.00 uur gesloten voor alle verkeer. Dat heeft Rijkswaterstaat gemeld.

Normaal wordt bij harde wind de kering alleen gesloten voor auto's met aanhangers. De storm is nu te gevaarlijk, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat, daarom gaat de hele weg op slot.

De waterkering wordt niet gesloten. Daarvoor is de windrichting gunstig en het getij te laag. Het sluiten van de waterkering gebeurde voor het laatst op 8 februari 2004.

Goederenvervoer

Het goederenvervoer over het spoor is donderdagmorgen gestaakt. De kranen op de overslagterminals in het havengebied van Rotterdam zijn tot nader order stilgezet. Dat maakte een woordvoerder van Railion, de marktleider in het goederenvervoer over het spoor, bekend.

De treinen die al beladen zijn, rijden nog gewoon naar hun bestemming.

Veerboten

Tientallen mensen hebben door de storm geen gebruik kunnen maken van de veerboten van en naar Vlieland en Terschelling.

Woensdag meldde Rederij Doeksen alleen donderdagmiddag- en avond niet te varen. Het weer bleek echter donderdagochtend ook al te slecht te zijn, zo meldde de rederij in Harlingen.

Traumaheli's

Alle traumaheli's zijn donderdag aan de grond gebleven in verband met de zware storm die over Nederland raast. De medische teams gaan nu in busjes naar ongevallen toe. Volgens een woordvoerster van de ANWB blijft de zorg daardoor gegarandeerd.

Nederland heeft vier taumaheli's. Ze vliegen normaliter vanuit Rotterdam, Amsterdam, Nijmegen en Groningen.

Vaarwegen

Alle vaarwegen in de provincie Groningen zijn tot nader order gesloten. Dat heeft de provincie bekendgemaakt. Bruggen en sluizen worden daardoor niet bediend.

Dijkbewaking

Waterschap Hunze en Aa's stelt voor donderdagavond beperkte dijkbewaking in. Dat betekent dat de waterstanden in de provincie via een computer nauwlettend in de gaten worden gehouden. De verwachting is dat donderdagavond laat de dijkdoorgangen in Delfzijl dicht gaan. Dit gebeurt alleen als de waterstand een hoogte bereikt van 3 meter boven NAP.

De politie in Groningen zet donderdagavond, als de storm in Groningen zijn hoogtepunt bereikt, extra surveillanceauto's in.

Agenten die normaal op een paard surveillances uitvoeren, doen dat nu per auto. Ook zijn enkele verkeerscontroles afgelast zodat de agenten hun handen vrij hebben voor de verwachte stormschade, aldus een woordvoerder donderdag.