DE BILT - Het Nationaal Crisiscentrum van het ministerie van Binnenlandse Zaken adviseert mensen zeer dringend donderdag niet naar buiten te gaan vanwege de storm. "Blijf binnen. Ook wanneer u niet op de plek van bestemming bent", aldus het ministerie.

Bekijk video: weersvoorspelling
Bekijk lezersvideo: Storm blaast panelen van gevel Gouda
Bekijk video: Tal van problemen door storm


Foto: K. van der Krieke | Drie auto's total-loss door vallende glaspui van zorgcentrum in Rotterdam

Het is voor het eerst dat het NCC een dergelijke waarschuwing afgeeft. Het centrum vreest vooral rondvliegende objecten, waardoor mensen geraakt kunnen worden.

Inzakken

Volgens een woordvoerder van het KNMI houdt de zware storm aan tot donderdagavond laat. Na een relatieve luwte donderdagmiddag lopen de windsnelheden aan het begin van de avond weer op. Vanaf circa 23.00 uur zal de storm snel inzakken. In de nacht van donderdag op vrijdag zal het nog wel flink blijven waaien, vooral aan de kust. Voor vrijdag verwacht het KNMI "gewoon, fris Hollands weer", maar niets bijzonders.

Informatienummer

De overheid heeft een Nationaal Publieksinformatienummer opengesteld: 0800-1351. Mensen die iemand kwijt zijn, ergens vastzitten of andere aan de storm gerelateerde vragen hebben, kunnen proberen via dit nummer wijzer te worden. Aanvankelijk, om zes uur 's avonds, werden 25 lijnen opengesteld. Inmiddels zijn er vijftig lijnen beschikbaar.


Foto: Niels Bom | Boom waait op auto, Mauritskade Amsterdam

Windstoten van 110 tot 130 kilometer per uur teisteren donderdag het hele land. De zware storm veroorzaakte rond het middaguur veel ongelukken en forse problemen, vooral in westelijk Nederland.


Foto: Daan Dullaart | In Amsterdam verbrijzelde een boom twee auto's

Containerschip

Het containerschip Claudel is kort na het middaguur uit de trossen gewaaid in de Rotterdamse haven. Daardoor ramde het een steiger van de Maasvlakte Olie Terminal (MOT). Een zeer grote hoeveelheid ruwe olie uit twee MOT-leidingen is als gevolg daarvan de haven ingestroomd. De politie schat dat er tussen de 400 en 800 kubieke meter ruwe olie is gelekt.

Duisternis

Het opruimen van de olievlek wordt vanwege de harde wind en de duisternis uitgesteld tot vrijdagochtend. De toevoer van olie is afgesloten. Er is een poging ondernomen om een rubberen band om de olievlek te leggen, maar dit is volgens de havenmeester niet gelukt.

De olievlek wordt door de wind in een hoek van het havenbekken gedreven. Maar de kans bestaat dat de olievlek zich bij draaiende wind en getijdenbewegingen verplaatst of verspreidt.

Hoge golven

Door de hoge golven is het nog niet mogelijk een begin met de opruiming te maken. De verwachting is dat pas halverwege donderdagavond de wind langzaam gaat liggen.

"In de ruwe olie zitten stankstoffen die al bij heel lage concentraties stankklachten geven, maar waarbij geen gezondheidsklachten zijn te verwachten", aldus de politie.

Stankoverlast

Uit de omgeving Den Haag zijn klachten over stankoverlast binnengekomen. De verwachting is dat de wind draait van een zuidwestelijke naar westelijke richting. De Rotterdamse milieudienst rekent dan op klachten uit Schiedam en het noorden van Rotterdam.

De Claudel is eigendom van de Franse reder CMA CGM. Het schip is donderdagmiddag rond half vier weer aangemeerd bij de ECT-terminal.


Foto: Pim de Bruin | Windkracht 10 op de Merwede

De zwaarste windstoot tot nu toe trof Schiphol: 130 kilometer per uur. Volgens een woordvoerder van het KNMI is dat heel erg hard. "Dit soort snelheden komen niet vaak voor", stelt de zegsman. Het KNMI denkt dat de storm nog een beetje aan zou kunnen zwellen. In elk geval blijft het nog enkele uren onstuimig weer.


Foto: Jeroen van der Veer | Omgewaaide boom in Den Haag

Dankzij het tijdige weeralarm zijn op veel plaatsen voorzorgsmaatregelen genomen. Zo zijn de Nederlandse gemalen op topsnelheid aan het pompen, om te voorkomen dat de polders blank komen te staan.

Verkeersalarm

Rijkswaterstaat heeft het verkeersalarm afgekondigd. Weggebruikers krijgen via allerlei informatiekanalen het advies om in verband met de zware storm thuis te blijven en alleen in noodgevallen de weg op te gaan. Het is de eerste keer dat Rijkswaterstaat gebruik maakt van het verkeersalarm.


Foto: Sam Trieu | Gevel van kantoorpand in Amsterdam Buitenveldert, A.J. Ernststraat

De storm van donderdag Nederland is volgens het KNMI de zwaarste storm sinds jaren. Het was op 27 oktober 2002 voor het laatst dat een storm van dit formaat woedde. Het is niet de ergste storm van de afgelopen twintig jaar, dat was op 25 januari 1990.


Foto: Martijn Janssen | Populier valt op gloednieuwe Opel, Amsterdam

Die storm, die tijdens de avondspits zijn hoogtepunt bereikte, kostte volgens het KNMI aan zeventien mensen het leven. De sterkte van de storm liep toen op tot windkracht 11. Dit keer kampen we met een storm die op enkele plaatsen in Nederland op kan lopen tot windkracht 10.

Dijken

De dijken in Friesland en Groningen moeten extra in de gaten worden gehouden. Het water aan de kust komt waarschijnlijk zo hoog dat extra dijkbewaking nodig is, aldus de stormvloedwaarschuwingsdienst van Rijkswaterstaat.

Tegen 22.00 uur wordt in Friesland een waterstand van 3.40 meter boven NAP verwacht. Dat is 10 centimeter boven het alarmniveau. In Groningen wordt rond 23.30 uur een hoogste stand verwacht van 3.80 m boven NAP, gelijk aan het alarmniveau.


Auto's rijden bij Vinkeveen door het water

Aanvankelijk dacht de stormvloedwaarschuwingsdienst dat de waterhoogten lager zouden uitvallen en dat het alarmniveau niet zou worden bereikt. Aan het begin van de avond moest de dienst de waarschuwing alsnog aanscherpen. "De windrichting en windkracht zijn op dit momenteel erg grillig. Het verandert steeds. Daarom is voorspellen moeilijk", aldus de woordvoerder.

Ook langs de kust van Noord-Holland staat het water hoog tegende dijken. Maar daar blijft het waterpeil nog wel onder het alarmniveau. De Oosterscheldekering en de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg zijn nog steeds open en dat blijft volgens een woordvoerder van de waarschuwingsdienst waarschijnlijk ook zo.

Brabanthallen

De Brabanthallen in Den Bosch zijn donderdag gedeeltelijk ontruimd in verband met de storm. De harde wind veroorzaakt problemen met het dak, zei een politiewoordvoerder. Van de zes hallen werden er uit voorzorg drie gesloten. Tweeduizend bezoekers konden het gebouw niet verlaten door de risico's buiten.

De bezoekers kunnen niet bij hun auto op de parkeerplaats komen omdat daar isolatiemateriaal, dak- en muurplaten in het rond vliegen. De weg voor de Brabanthallen en het parkeerterrein werd om dezelfde reden afgegrendeld.

Veilige hal

De mensen die nog aanwezig zijn, worden opgevangen in een veilige hal en worden daar voorzien van eten en drinken. Als de wind gaat liggen mogen ze de evenementenhal verlaten, aldus de politiezegsman.

De problemen zijn het grootst bij de drie gloednieuwe ruimtes. De wind dreigt onder het dak van de hoge Peelhal te slaan. Brandweer, politie, ambulancepersoneel en dakspecialisten zijn aanwezig, maar zij kunnen weinig uitrichten. Persoonlijke ongevallen hebben zich volgens de politie niet voorgedaan.