UTRECHT - Vier personen zijn donderdag in Utrecht gewond geraakt doordat een bouwkraan omwaaide en op het Marinus Ruppertgebouw aan de Leuvenlaan terechtkwam.

Bekijk lezersvideo


Foto: Wouter Slob | Ongeluk gebeurde om iets over elf

Het ongeluk gebeurde om 11.10 uur toen de kraan op het gebouw op het universiteitsterrein De Uithof viel. Volgens de politie hebben drie gewonden last van rug- en nekletsel, eentje had een verzwikte enkel. Ze zijn niet buiten bewustzijn geweest.


Foto: Tom H. | Binnenkant van het universiteitsgebouw

De hijskraan viel op een lokaal waarin mensen zaten. De kraan was in gebruik bij de bouw van studentenwoningen. De politie heeft met speurhonden het gebouw doorzocht op mogelijk andere gewonden, maar heeft die niet gevonden. Rond 14.00 uur waren alle hulpdiensten bij het gebouw vertrokken. Het is onduidelijk hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren. Volgens de politiewoordvoerder begint nu het onderzoek naar de oorzaak.


Foto: Erdi Demir | Veel hulpdiensten ter plaatse

Volgens een ooggetuige in het gebouw naast het Ruppertgebouw is de kraan vanaf de achterkant op het gebouw gevallen. "De bedrijfshulpverlening zei dat de kraan over het gebouw heen is gevallen en dat aan de voorkant auto's zijn beschadigd." Eerst dachten zij en haar collega nog dat het een extreem harde windstoot was die ze hoorden. "Maar toen voelden we het hele gebouw trillen, dus dat moest toch iets anders zijn." De bedrijfshulpverleners zeiden dat het gebouw ernstig is beschadigd.


Foto: Wijnand Laan | Studenten en docenten waren in het gebouw

Volgens een woordvoerder van de Universiteit is het Ruppertgebouw een gebouw dat gedeeltelijk uit twee verdiepingen bestaat. Er zijn verschillende zalen, zoals collegezalen, computerzalen, werkgroepzalen en een balie voor studentenservice.

Koninklijke BAM Groep, van wie de 63 meter hoge torenkraan is, liet donderdag weten dat op het moment van het ongeval niet op dat betreffende project werd gewerkt, in verband met windverlet.


Foto: Niek Joanknecht | Gebouw is ernstig beschadigd

BAM zei het ongeval te betreuren. "Momenteel voert BAM samen met een aantal externe organisaties onderzoek uit naar de onbegrijpelijke oorzaak van dit betreurenswaardige ongeval.