ZUTPHEN - Officier van justitie C.Bordenga-Koppes heeft maandagmiddag voor de rechtbank in Zutphen vijftien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen M.J. . De 33-jarige Rotterdammer wordt ervan verdacht Rowena in augustus 2001 om het leven te hebben gebracht.

De officier meent dat het kind, dat bekend werd als 'het meisje van Nulde', door stelselmatig uitgeoefend fors geweld om het leven is gekomen. Ook is J. schuldig aan het in stukken zagen van het lijkje en het verbergen ervan aldus het Openbaar Ministerie (OM).

De officier gaf in haar requisitoir aan dat ze geen levenslang heeft geëist, omdat J. volgens deskundigen deels geestesziek is en daarvoor te behandelen is.

Niets gedaan

Volgens Bordenga-Koppes is de moeder van het meisje, W.R. medeverantwoordelijk voor de dood van Rowena. "Zij heeft niets gedaan om het geweld tegen haar dochter te voorkomen en distanieerde zich niet van het gedrag van haar vriend", aldus de officier.

Volle vuist

Hoewel deskundigen niet hebben kunnen vaststellen waardoor Rowena precies om het leven is gekomen, staat het voor de officier vast dat het forse geweld van J. de oorzaak is. Een volwassen man van 120 kilo die een 4-jarig kind van ongeveer 17 kilo stelsematig mishandelt, voornamelijk door stompen in haar buik/maagstreek, zo vertelt de officier.

De moeder van Rowena heeft verklaard dat J. het meisje sloeg alsof ze een volwassene was, met een volle vuist in de buik en altijd op hetzelfde plekje.

Twee dagen voor het overlijden van Rowena op 15 augustus 2001 stoppen de mishandelingen, omdat Rowena op was, zo verklaarde haar moeder. Samen met J. besloot ze er bij de dood van Rowena geen ambulance bij te halen, omdat ze bang waren voor de consequenties. "Hoe duidelijk moet de opzet voor dood zijn?", vroeg Bordenga-Koppes zich af.

Zagen

Ook is J. volgens haar verantwoordelijk voor het in stukken zagen van het lijkje en het onherkenbaar verminken, ook al heeft hij zijn bekentenissen op dit punt ingetrokken. "Iemand die daar zo gedetailleerd over verklaart, kan dat niet verzonnen hebben."

Tenslotte noemde zij de "hondse" manier van opsluiten van het meisje door J. Rowena werd een aantal keer gestraft door opsluiting in een hondenhok in de woonkamer. "Een nog ernstiger vorm van wederrechtelijke vrijheidsberoving kan ik me nauwelijks voorstellen."

Als de rechtbank tot het oordeel komt dat J. schuldig is aan het misdrijf, was hij volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum verminderd toerekeningsvatbaar. Hij zou lijden aan een ernstige vorm van paranoïditeit en antisociale en narcistische trekken hebben. Ook achten zij de kans op herhaling in aanzienlijke mate aanwezig.