DEN HAAG - De rechterrijstroken van de A2 bij Oog in Al zijn donderdagochtend in beide richtingen afgesloten wegens wateroverlast. Dat meldde een woordvoerder van de ANWB.

Bekijk video: Nederland maakt zich op voor storm

De oorzaak lag vermoedelijk in een verstopt riool in combinatie met zware regenval, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat in Utrecht.

Nadat in de vroege ochtend de rijstrook richting Amsterdam onberijdbaar werd, veroorzaakte de hevige regen aan het einde van de ochtendspits ook in tegenovergestelde richting overlast.

Wegpompen

Rijkswaterstaat was volgens de woordvoerder donderdagochtend vroeg al begonnen met het wegpompen van het water. Later kwam er assistentie van de brandweer. Door de zware regen liepen de wegen echter toch deels onder.

Rond half zeven was richting Amsterdam al een file van 14 kilometer ontstaan die in de loop van de ochtendspits uitgroeide tot bijna 30 kilometer. Een woordvoerder van de ANWB sprak van een "waterballet". Automobilisten werd geadviseerd om te rijden via de A27 en de A1. De file nam daarna af.

Maastricht

Richting Maastricht ontstond rond negen uur een lange file bij Oog in Al toen daar de rijstrook werd afgesloten. Om kwart over negen stond het verkeer over een lengte van 15 kilometer in de rij.

Een woordvoerder van de ANWB sprak in het algemeen van een drukke spits. Op het hoogtepunt stond het verkeer in het land over een lengte van bij elkaar ruim 400 kilometer vast. In de loop van de spits nam dat af.

Schiphol

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) verwacht donderdag forse vertragingen op Schiphol door de aankomende storm. De luchthaven neemt slechts een landingsbaan en een vertrekbaan in gebruik. Dat heeft een woordvoerster laten weten.

Volgens de zegsvrouw zal het luchtverkeer zonder problemen op gang komen, omdat de grote hoeveelheid vluchten van de ochtendspits nog voor de storm wordt afgehandeld. "Daarna is de capaciteit zeer beperkt."