'Imams verlaten Nederland massaal'

AMSTERDAM - Imams vertrekken massaal uit Nederland en hun vervangers zijn veelal illegalen zonder enige ervaring. Dat zegt Mohamed Ousalah, vicevoorzitter van de Vereniging Imams in Nederland donderdag in De Telegraaf. Zo'n 180 van de 450 moskeeën zouden al zonder geestelijk leider zitten.

Ousalah waarschuwt dat moskeeën stuurloos raken waardoor ze makkelijker in handen kunnen vallen voor extremisten. De situatie zou vooral kritiek zijn in grote steden als Amsterdam, Den Haag en Utrecht.

Vrijheden

Volgens Ousalah voelen veel imams zich niet meer thuis in Nederland en vertrekken naar landen als België en Spanje. "Daar hebben zij meer rechten en vrijheden." Hij wijst erop dat imams – na de aanslagen van 11 september – kampen met een enorm imagoprobleem.

Ze worden daarom in verband gebracht met extremisten en terroristen. Een probleem waar de Nederlandse overheid medeschuldig aan is, zegt Ousalah. De overheid zou te weinig doen om dit te voorkomen. "Sterker nog, politici roepen om de haverklap op tot uitzetting van imams."

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie