Bewoners Nieuw-Buinen voelen zich onveilig

ASSEN - Bewoners uit Nieuw-Buinen voelen zich onveilig sinds een 43-jarige inwoner van het dorp heeft bekend de 12-jarige Suzanne Wisman uit 2e Exloërmond te hebben verkracht en vermoord. Dat vertelde burgemeester T. Slagman van Borger-Odoorn woensdag na afloop van de besloten bijeenkomst in het dorp Nieuw-Buinen.

Buurtbewoners grepen woensdagavond een bijeenkomst met politie en gemeente aan om uiting te geven aan hun algemeen gevoel van onbehagen en onveiligheid. Zo'n veertig buurtbewoners waren op de bijeenkomst afgekomen.

Afschuw

Er werd ook met afschuw en verbijstering gesproken over hun van verkrachting en moord verdachte buurtgenoot, maar hij vormde niet het hoofdthema.

Verloedering

De aanwezigen wezen de burgemeester en de politie vooral op problemen in de buurt die naar hun gevoel al lange tijd zijn verwaarloosd. Daardoor is de woonomgeving verloederd, vonden veel mensen. Slagman wilde niet zeggen om welke problemen het precies ging. Afgesproken is dat een buurtcomité wordt gevormd dat met de gemeente en de politie gaat overleggen over de aanpak van de problemen.

Strafblad

De 45-jarige verdachte heeft niet eerder een seksueel-of geweldsdelict gepleegd. Zijn advocaat Hans Klopstra zei dat woensdag. De man heeft wel een strafblad, maar dat heeft weinig om het lijf. "Zeg maar drie keer niks", aldus de raadsman.

Bij het tv-programma Pauw en Witteman zei Klopstra woensdagavond dat het ging om "een kleine mishandeling". Zijn cliënt is geen bekende van de familie van het slachtoffer.

Justitie bracht dinsdag naar buiten dat de man had bekend dat hij het meisje uit Tweede Exloërmond eind vorig jaar twee keer heeft verkracht en daarna twee maal overreden.

De Nieuw-Buinenaar heeft volgens zijn advocaat geen idee wat hij heeft aangericht. "Hij verkeert in een volstrekt andere realiteit, is gebroken, verward en extreem vermoeid. Mijn gevoel zegt me dat hij de omvang van deze zaak niet doorheeft." Klopstra liet weten rekening te houden met tbs of een gevangenisstraf van zeker twintig jaar voor zijn cliënt.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie