Bush wijzigt omstreden afluisterprogramma

WASHINGTON - De Amerikaanse president George Bush heeft besloten een omstreden afluisterprogramma van Amerikaans telefoon- en e-mailverkeer te wijzigen. Dat heeft minister van Justitie Alberto Gonzales laten weten, meldden Amerikaanse media woensdag.

Een speciale rechtbank gaat toezicht houden op het programma.

Bush gaf de inlichtingendienst National Security Agency (NSA) na de aanslagen van 11 september 2001 toestemming om in het geheim gegevens te verzamelen over het belgedrag van miljoenen Amerikanen.

Ook mocht de dienst mensen afluisteren zonder rechterlijke toestemming.

Oorlogstijd

Volgens het Witte Huis is de praktijk van de NSA om gesprekken van burgers met het buitenland af te luisteren, noodzakelijk om terroristen op te sporen en te ontmaskeren. Bush verklaarde dat hij de maatregel had genomen krachtens zijn bevoegdheden als president in oorlogstijd.

Vooral dat er werd afgeluisterd zonder toestemming van een rechter, leidde tot commotie. Nadat het programma tot woede van de regering door The New York Times bekend was gemaakt, spanden burgerrechtenorganisaties rechtszaken aan om deze afluisterpraktijk te verbieden. Zij stellen dat de regering te veel macht krijgt en dat er te weinig controle is.

Onafhankelijk

Bush komt zijn critici tegemoet en heeft nu besloten het programma onder toezicht te stellen van een onafhankelijke rechtbank. Gonzales zei dat deze speciale rechtbank al een verzoek had ingewilligd om de communicatie van een persoon die mogelijk banden heeft met terroristen, af te luisteren.

Meningsuiting

Vorig jaar oordeelde een federale rechter in Detroit dat het zogenoemde Terrorist Surveillance Program in strijd is met de grondwet.

Volgens de rechter is afluisteren zonder bevelschrift een schending van het recht op vrije meningsuiting en druist de praktijk in tegen de grondwettelijke controle op de macht van de president. De regering is in beroep gegaan tegen het vonnis. Deze beroepszaak is nog in behandeling.

Verlengen

Bush gaf tot dusver elke 45 dagen opnieuw goedkeuring aan het controversiële afluisterprogramma. Als de volgende termijn afloopt zal de president het in zijn huidige vorm niet opnieuw verlengen, zei Gonzales.

Volgens hem was de regering al in het voorjaar 2005 begonnen met het onderzoeken van opties om de speciale rechtbank in te schakelen. Het programma werd in december van dat jaar door de krant naar buiten gebracht.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie