Mink K. blijft vast ondanks wankele getuige

AMSTERDAM - De advocate van 'topcrimineel' Mink K., Adèle van der Plas, vond woensdag dat de Rotterdamse rechtbank, voor de gelegenheid uitgeweken naar het extra beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp, haar "eigen verantwoordelijkheid" moest nemen.

Na een uiterst moeizaam, twee dagen durend verhoor van getuige P.D., ooit een man met aanzien in het criminele milieu, moest de rechtbank Mink K. op vrije voeten stellen.

Kwaliteit

De rechtbank nam die verantwoordelijkheid niet en bepaalde dat K. blijft vastzitten, zonder zich uit te laten over de kwaliteit van de getuigenis van D.

De 45-jarige K. zit sinds februari 2005 vast op verdenking van de moordaanslag op de Alkmaarse drugshandelaar Jaap van der Heiden, op 10 april 1993. D. beweert dat K. de opdracht heeft gegeven tot de liquidatie.

D. is een beschermde getuige. Tijdens zijn verhoor verbleef hij in een cabine, waardoor hij voor publiek en pers onzichtbaar bleef.

Stemvervormer

Zijn stem werd verdraaid door een stemvervormer. De man, die zegt vele (veelal inmiddels geliquideerde) zware jongens tot zijn vriendenkring te kunnen rekenen, heeft zijn krediet bij het Openbaar Ministerie (OM) in een eerder stadium grotendeels verspeeld.

Escapades

D. heeft namelijk ook verklaard over seksuele escapades van officieren van justitie in bordelen en over het aannemen van steekpenningen door oud-officier Fred Teeven, sinds de laatste verkiezingen Tweede Kamerlid voor de VVD.

Deze beweringen zijn uitvoerig onderzocht door de rijksrecherche, die tot de slotsom kwam dat ieder bewijs voor deze beweringen ontbreekt.

Fantast

De advocaten van Mink K. - behalve Van der Plas ook Nico Meijering - menen dat de gebleken onbetrouwbaarheid van getuige D. de zaak tegen hun cliënt zo goed als onderuit heeft gehaald.

In maart hoort de rechtbank nog een beschermde getuige, die volgens de raadslieden ook al een fantast is. De advocaten spreken er schande van dat K. al twee jaar in voorlopige hechtenis zit op basis van verklaringen van deze twee getuigen.

De rechtbank wenst echter niet op de zaken vooruit te lopen. In maart en april heeft zij niet minder dan tien dagen uitgetrokken voor het vervolg van het proces tegen K.

Tip de redactie