Hoofdaannemer gaf noodsignaal tijdens bouw Patio Sevilla

MAASTRICHT - De hoofdaannemer die verantwoordelijk was voor de bouw van het Maastrichtse appartementencomplex Patio Sevilla heeft al in december 2001 noodsignalen afgegeven dat de constructie van de zwevende balkons ondeugdelijk was.

Dat bleek woensdag voor de rechtbank in Maastricht, waar deskundige Dirk Mans zijn visie gaf op de organisatie van het bouwproject.

Scheuren

In december 2001 werden op diverse plaatsen in de bouw scheuren geconstateerd. In het voorjaar van 2002 vertoonden de balkons en steunpunten wederom scheuren. De noodsignalen leidden weliswaar tot aanpassingen, maar niet tot nieuwe berekeningen van de hoofdconstructeur.

En dat was wel nodig geweest. In april 2003 braken enkele balkons van het appartementencomplex af. Daarbij kwam een echtpaar om het leven.

Plaats

De hoofdconstructeur had zijn berekeningen gebaseerd op het ontwerp van de architect, waarin de dragende kolommen van de balkons op een andere plaats stonden dan waar ze later daadwerkelijk werden geplaatst.

Toen de constructeur zag dat de kolommen iets waren verschoven, werd aangenomen dat de draagkracht hetzelfde zou zijn. Dat bleek een misvatting. De belasting op de kolommen werd zo groot, dat de nokken waarop ze steunden, afbraken.

De twee resterende steunpunten konden het gewicht van de balkons niet dragen.

Fouten

De deskundigen verschillen van mening over wat de exacte oorzaak is van het instorten van de balkons en welke nokken als eerste zijn afgebroken. Het balkondrama lijkt zich te kenmerken door een opeenstapeling van fouten.

De bouwers hebben tekeningen en aanpassingen niet gecontroleerd en doorgegeven. Verder zou er sprake zijn geweest van verkeerde aannames en berekeningen.

De drie bedrijven die terechtstaan zijn hoofdaannemer Smeets Bouw uit Maastricht, hoofdconstructeur B&S Constructies uit Den Bosch (voorheen Verbossen) en bouwadviesbureau Kaskon uit Zoetermeer.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie