Curaçao en Nicolaï blijven tegenover elkaar staan

WILLEMSTAD - Overleg tussen demissionair minister van Koninkrijksrelaties Atzo Nicolaï en de nieuwe regering van Curaçao heeft woensdagochtend (lokale tijd) niet tot een verandering geleid in de stellingname tussen de twee landen voor wat betreft het Slotakkoord.

"Het gesprek was interessant, verhelderend, maar ook hard. We zijn het eens dat we de communicatie open moeten houden. Maar het blijft duidelijk dat er aan het Slotakkoord geen letter bij kan of af kan. Curaçao heeft maar één mogelijkheid en dat is instemmen", aldus Nicolaï.

Autonoom

Het Slotakkoord is een eind vorig jaar opgestelde verklaring waarin de overgang naar een nieuwe staatkundige structuur voor de Nederlandse Antillen staat beschreven.

Sint Maarten en Curaçao worden daarin een autonoom land binnen het Koninkrijk. Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden 'bijzondere gemeente' en de Nederlandse Antillen houden op te bestaan.

Akkoord

Alle eilanden zijn inmiddels akkoord gegaan, alleen de Eilandsraad van Curaçao weigert in te stemmen vanwege het toezicht dat Nederland heeft ingebouwd op justitieel en financieel gebied.

Als gevolg van de politieke onenigheid die dat teweegbracht, heeft Curaçao sinds december een nieuw Bestuurscollege.

Buitenspel

Nicolaï: "Curaçao heeft het recht om 'nee' te zeggen. Maar het zet zichzelf buitenspel en de bevolking van Curaçao is daarvan de dupe, want het profiteert niet van de schuldsanering die in het Slotakkoord is opgenomen. Ook kan het geen autonoom land worden zolang het niet instemt."

Nederland zal wat hem betreft weinig voor de Curaçaose bevolking kunnen doen. "Maar als het te erg wordt, hebben we altijd nog het Koninkrijk om in te grijpen", aldus een vastberaden Nicolaï. Hij stelt: "Ik ben bereid om bijna alles te doen voor de toekomst van de Antillen, behalve heronderhandelen."

Waarnemer

Op 12 februari praten vertegenwoordigers van Nederland, de Nederlandse Antillen, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba op Sint Maarten verder over de voortgang van de nieuwe staatkundige verhoudingen. Daarin zullen nieuwe stappen worden geaccordeerd.

Curaçao is, net als Aruba, daarbij 'van harte welkom als waarnemer, niet als deelnemer', zo deelde de VVD-minister mee.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie