Nederland maakt zich op voor storm

DE BILT - Nederland maakt zich voor de tweede keer in een week op voor een zware storm. Het meteorologisch instituut KNMI gaf woensdagmiddag even voor zes uur een weeralarm af voor donderdag.

Het instituut voorspelt langs de kust een zuidwesterstorm, oplopend tot windkracht 9. Vrijwel het hele land krijgt te maken met zware windstoten, van 100 tot 120 kilometer per uur.

Heviger

Afgelopen donderdag raasde ook al een storm over het land, waarvoor eveneens een weeralarm werd afgegeven. Het KNMI verwacht dat de storm van aanstaande donderdag heviger zal zijn. Bovendien gaat het hard regenen, wat problemen op de weg kan veroorzaken.

Middaguur

Het weerinstituut voorspelt het hoogtepunt van de storm donderdag in de namiddag en avonduren. Het onstuimige weer begint tegen het middaguur in het zuidwesten en breidt zich daarna uit over het land.

In het Waddengebied kan tegen de avond een zware storm, windkracht 10, de kop opsteken. De meteorologen waarschuwen dat de windstoten verraderlijk kunnen zijn en grote schade kunnen aanrichten.

Gemaal

Het Friese waterschap heeft uit voorzorg het Woudagemaal in Lemmer in werking gesteld, met het oog op de verwachte hevige regenval. Ook wordt zeer waarschijnlijk dijkbewaking ingesteld. In Heerenveen en Akkrum zijn de dijken woensdag versterkt met zandzakken.

veerboten

De veerboten naar Vlieland en Terschelling zijn donderdagmiddag en -avond uit de vaart. De veren naar Schiermonnikoog en Ameland varen volgens de normale dienstregeling.

De reder houdt wel rekening met kleine vertragingen bij aan- en afmeren. Ook de boot naar Texel vaart vooralsnog volgens gebruikelijk schema. Maar de reder geeft aan dat er boten kunnen uitvallen als de windstoten donderdag te hevig worden.

De storm heeft te maken met het zachte weer in januari. Hoge temperaturen gaan in deze maand onvermijdelijk gepaard met storm, aldus het KNMI.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie