ZUTPHEN - De stiefvader van Rowena, de 33-jarige Rotterdammer M.J. heeft maandag voor de rechtbank in Zutphen opnieuw ontkend dat hij het lijkje van het meisje in stukken heeft gezaagd en haar onherkenbaar heeft proberen te verminken. Rechter A. van Oosten toonde de verdachte fragmenten uit eerdere politieverhoren waarin hij wel toegeeft deze misdaden te hebben begaan.

Volgens J. heeft hij zo gedetailleerd kunnen verklaren, omdat hij het zelf heeft gezien, zo zei hij in de rechtbank. De rechter wilde weten waarom J. eerst tot in gruwelijke details heeft bekend en nu alles ontkent. J. verklaarde dat hij iemand het hand boven het hoofd wil houden, maar zei erbij dat hij het net zo erg vindt dat hij erbij heeft staan kijken.

Officier van justitie C. Bordenga-Koppes zei aan het begin van de zitting dat de doodsoorzaak van de 4-jarige Rowena Rikkers niet met zekerheid kan worden vastgesteld, zo blijkt uit een rapport van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Het meisje dat in augustus 2001 bekend werd als het 'meisje van Nulde' is vermoedelijk door verstikking om het leven gekomen.

De rechtbank behandelt maandag de zaak tegen de stiefvader. Dinsdag staat de 26-jarige moeder W.R. terecht. De vader van het vermoorde meisje, Martin Huisman, is bij de zitting aanwezig.