Nederlanders kijken liefst tv in vrije tijd

AMSTELVEEN - Nederlanders vullen twee derde van hun vrije tijd met mediaconsumptie. Dat is ongeveer vijf uur per dag. De helft hiervan wordt besteed aan televisiekijken. De andere helft gaat naar internetten, muziek luisteren, lezen, gamen en bellen.

Dat blijkt uit een woensdag gepresenteerd onderzoek van Stichting Promotie Televisiereclame (SPOT).

Het zijn vooral de volwassenen die veel tijd achter beeldschermen en kranten doorbrengen. Zij zijn gemiddeld nog maar twaalf minuten per dag buiten actief en twaalf minuten aan het sporten.

School

Kinderen tussen de 6 en 12 jaar besteden ongeveer evenveel tijd aan school, spelen en media: gemiddeld rond de drie uur per dag. Jongeren in de leeftijdsgroep 13-19 jaar kopiëren geleidelijk het gedrag van de volwassen, aldus de onderzoekers.

Ook onderzocht SPOT hoe vaak mensen tijdens het televisiekijken zich tot andere media richten. Dit zogenoemde multitasking komt veel voor bij 13-16-jarigen, studenten en alleenstaanden tussen 30-50 jaar.

Televisie

's Avonds is de aandacht tijdens het televisiekijken groot: driekwart van de kijktijd gaat exclusief naar de tv. 's Ochtends doet men veel andere dingen tijdens het kijken, dan wordt er gedurende 30 procent van de tijd alleen televisie gekeken.

Eten en computeren worden het meest gecombineerd met televisiekijken.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie