'Verdachte moord Suzanne pleegde niet eerder seksdelict'

ASSEN - De 45-jarige man uit Nieuw-Buinen die heeft bekend eind vorig jaar de 12-jarige Suzanne Wisman uit Tweede Exloërmond te hebben verkracht en vermoord heeft niet eerder een seksueel of geweldsdelict gepleegd. Dit zei zijn advocaat, H. Klopstra woensdag.

Justitie maakte dinsdag bekend dat de man heeft toegegeven het meisje twee keer te hebben verkracht en daarna te hebben overreden. Volgens de advocaat heeft zijn cliënt, die getrouwd is, een zeer klein strafblad. Zeg maar drie keer niks, aldus de raadsman. De man is geen bekende van de familie Wisman.

Andere realiteit

De verdachte heeft volgens Klopstra geen idee wat hij aangericht heeft. "Hij verkeert in een volstrekt andere realiteit, is gebroken, verward en extreem vermoeid. Mijn gevoel zegt me dat hij de omvang van deze zaak niet doorheeft", aldus de raadsman.

Klopstra ziet zijn cliënt, die in beperking zit, wekelijks ongeveer drie keer. Zijn verwachting na overleg met justitie, is dat de beperking eind deze week wordt opgeheven.

Niet verbaasd

De raadsman nam de zaak eind vorig jaar over van een collega. Hij was naar eigen zeggen niet verbaasd over de eerste verklaring, waarin de verdachte aangaf samen met Suzanne te zijn ontvoerd. "Ik hoor heel veel bizare verhalen die soms wel blijken te kloppen," legt hij uit.

Na lezing van het proces- verbaal werd het de advocaat duidelijk dat het ontvoeringverhaal niet juist was. "Ik heb mijn cliënt verteld dat hij op een levenslange celstraf moest rekenen als hij bij die verklaring bleef. Kort daarna kwam hij met een bekentenis", aldus de raadsman.

Spijt

Klopstra wil niet zeggen of de verdachte aan de familie spijt heeft betuigd voor zijn daad. "Ik kan daar niets over zeggen omdat hij in beperking zit." De moord op Suzanne laat de advocaat ook niet onberoerd.

"Dit is niet mijn eerste moordzaak maar de gruwelijkheid hiervan kent zijn weerga niet, dat heeft zeker impact." Klopstra verwacht dat zijn cliënt tbs krijgt of een zeer lange celstraf. "Dan denk ik aan zeker twintig jaar."

Een woordvoerder van justitie bevestigt dat de beperkingen van de verdachte binnenkort voorbij zijn. "Binnen enkele dagen wordt de beperking opgeheven", aldus de zegsman van de Drentse justitie.

Tip de redactie