Moskou wil opheffing sancties Noord-Korea

MOSKOU - Rusland heeft er bij de Verenigde Staten op aangedrongen de financiële sancties tegen Noord-Korea te laten vallen.

Dat heeft de Russische onderhandelaar in het zogenoemde zeslandenoverleg over het Noord-Koreaanse nucleaire programma woensdag gezegd tegen het persbureau RIA.

Vorige week meldde de Zuid-Koreaanse krant Chosun dat Moskou bereid is tachtig procent van de Noord-Koreaanse schuldenlast af te boeken. Naar verluidt zou Rusland nog acht miljard dollar van Pyongyang tegoed hebben.

Zeslandenoverleg

Vorige maand werd het zeslandenoverleg over Noord-Korea afgebroken. Aan dit overleg nemen de VS, Rusland, Japan, China en Noord- en Zuid-Korea deel. Het eindigde in een patstelling.

Pyongyang eiste dat eerst de financiële sancties ongedaan zouden worden gemaakt die in 2005 werden ingesteld, voordat over de nucleaire kwestie gesproken kan worden.

De Amerikaanse onderhandelaar, Christopher Hill, had woensdag in Berlijn een ontmoeting met zijn Noord-Koreaanse collega. Hill wilde niets zeggen over het gesprek, maar zei te hopen dat het vastgelopen zeslandenoverleg deze maand wordt hervat.

Tip de redactie