Chloorvat ontploft in hotel Maastricht

AMSTERDAM - In Hotel L' Empereur aan de Stationsstraat in Maastricht is woensdagochtend rond elf uur een chloorvat ontploft. Zo'n negenendertig mensen hebben problemen met de ademhaling. Inmiddels heeft de brandweer het hotel weer vrijgegeven.


Foto: Sammy Lakwijk van Brussel l Veel hulpverlening op gang gekomen

Vijftien slachtoffers zijn naar het ziekenhuis vervoerd. Anderen zijn ter plekke behandeld. Ze hadden last van ademhalingsproblemen, braakneigingen en tranende ogen. Volgens ooggetuigen heerste er geen paniek. Wel is er veel hulpverlening op gang gekomen.

De explosie vond plaats in het zwembadgedeelte van het hotel. Er waren op dat moment 34 gasten aanwezig in het gebouw, de rest was elders.

Afgesloten

De chloordampen hingen in het hele hotelgebouw, maar ook in naastgelegen zaken, zoals een Chinees restaurant en een espressobar. Daar waren de waarden echter niet zo hoog als in het hotel. Wel moesten die panden geëvacueerd worden, aldus de brandweer. De Stationsstraat voor het hotel en bij het NS-station is afgesloten.

Gemengd

Het chloorlek lijkt te zijn ontstaan doordat bij werkzaamheden verschillende stoffen met elkaar zijn gemengd. Dit zou gebeurd zijn in de kelder van het pand, waar gewerkt werd aan het zwembad.

De brandweer heeft de giftige stoffen vanuit de kelder overgepompt in speciale vaten en die weggebracht.

Leers

Burgemeester Gerd Leers van Maastricht heeft woensdagmiddag een bezoek gebracht aan de omgeving van het Grand Hotel. Hij wilde zich persoonlijk van de situatie op de hoogte stellen, meldde de brandweer.

Leers sprak onder anderen met mensen die last kregen van ademhalingsproblemen. Ook liet hij zich door de brandweer bijpraten over de omstandigheden waarin de giftige dampen vrijkwamen.

Na zijn bezoek ging Leers naar het academisch ziekenhuis, waar hij met de daar opgenomen mensen sprak.

Brand

Het hotel is vorige week vrijdag ook al ontruimd geweest. Dat gebeurde wegens een brand in de keuken en de daarmee gepaard gaande rookontwikkeling. Toen moesten 98 mensen naar buiten.

De brand brak uit toen de vlam in de pan sloeg in de keuken van het hotel. Een deel van de afzuiging ging in vlammen op. De brand was snel geblust, maar het gebouw moest eerst geventileerd worden voordat de gasten weer naar binnen mochten.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie