DEN HAAG - De 40-jarige Haagse verpleegkundige, Lucy de B., die wordt verdacht van dertien moorden en vijf moordpogingen op ziekenhuispatiënten, moet van de rechter in de cel blijven. Haar advocaat vroeg de rechter maandag om vrijlating, in afwachting van het proces, dat wordt vervolgd op 10 maart.

Advocaat A. Visser vroeg al eerder om schorsing van de voorlopige hechtenis van zijn cliënt. Hij meent dat er geen gevaar bestaat dat ze de fout ingaat en dat Lucy niet van plan is te vluchten. Net als de vorige keren bleek de rechter het maandag nodig te vinden dat de verpleegkundige achter slot en grendel blijft.

Verder bepaalde de rechter tijdens de pro formazitting dat de verdediging van de verpleegkundige enkele aanvullende vragen mag stellen aan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Rijswijk. Het NFI onderzocht de stoffelijke overschotten van enkele vermoedelijke slachtoffers van Lucy.

Justitie verdenkt Lucy de B. ervan dertien patiënten van ziekenhuis Leyenburg, het hospitaal van de Scheveningse gevangenis, het Rode Kruis Ziekenhuis en het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ/RKZ) te hebben omgebracht. Ze zou de ernstig zieke baby's, kinderen en bejaarden in de afgelopen viereneenhalf jaar hebben gedood met grote hoeveelheden medicijnen.