Merkel waarschuwt voor 'historische mislukking'

STRAATSBURG - De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil dat de kwestie rond de Europese grondwet binnen uiterlijk twee jaar is geregeld. De Europese Unie stevent af op een "historische mislukking" als het niet lukt de impasse voor die tijd te doorbreken.

Merkel zei dat woensdag tijdens een toespraak in het Europees Parlement in Straatsburg. Duitsland is sinds begin januari voor een half jaar EU-voorzitter.

Merkel noemde de termijn van twee jaar omdat er begin 2009 verkiezingen voor het Europees Parlement zijn. De impasse rond de Europese Grondwet is ontstaan nadat de bevolking van Frankrijk en Nederland in mei en juni 2005 het ontwerp daarvoor in referenda hadden verworpen.

De oorspronkelijk geplande datum van 1 november 2006 waarop de Grondwet van kracht zou worden, is met onbepaalde tijd verlengd.

Toetredingswens

Merkel zei tijdens haar toespraak in Straatsburg ook dat de toetredingswens van veel landen niet altijd kan worden vervuld. Volgens de kanselier is het van belang dat de EU strategische partnerschappen intensiveert.

Verder benadrukte Merkel dat de EU-lidstaten tolerant voor elkaar en voor andere landen moeten zijn. Ook spoorde ze de lidstaten aan de Europese samenwerking op een positieve manier te bekijken.

Tip de redactie