SYDNEY - Een Australische wetenschapper heeft bewijzen gevonden voor het bestaan van een vloeibare stof op de planeet Mars, zo beweerde hij maandag. Maar de wetenschapper, de geoloog Nick Hoffman, boorde meteen alle hoop de grond in dat het om water gaat. Water op Mars betekent dat er leven mogelijk is.

Wetenschappers op de hele wereld buigen zich al tientallen jaren over de vraag of er leven op Mars mogelijk is en of er ooit leven is geweest. Cruciaal daarbij is het vinden van water op de planeet. Hoffman bestudeerde foto's van Mars en vond rond de poolgebieden enkele stroompjes.

Water is het niet, tempert Hoffman alle wetenschappelijk enthousiasme. De plaatselijke temperatuur is er min 130 graden en dan kan water niet stromen. Volgens hem gaat het zeer waarschijnlijk om kooldioxide.

In mei stuurt het Europese ruimtevaartbureau een onbemande robotlander, de Beagle 2, richting Mars. Doel: het vinden van leven. Op de rode planeet, de vierde vanaf de zon, is het vrij koud. De atmosfeer bestaat voor 95 procent uit kooldioxide.