Zeker 1400 militairen in aanraking met justitie

AMSTERDAM - Ruim 1400 militairen zijn vorig jaar in aanraking gekomen met justitie. Het gaat vooral om militairen die worden verdacht van geweldsmisdrijven.

Ook het aantal gevallen van drugsgebruik en handel in verdovende middelen neemt toe. Dat blijkt woensdag uit cijfers die het Algemeen Dagblad heeft opgevraagd bij het Openbaar Ministerie.

Misdrijven

In vergelijking met 2005 steeg het totale aantal gemelde misdrijven met enkele tientallen. Alleen het aantal zedendelicten bleef volgens de krant stabiel. De hoeveelheid drugsgerelateerde misdrijven zou zijn gestegen van 97 naar 136 gevallen. Het aantal geweldsmisdrijven als mishandeling en bedreiging steeg met negen, naar 284.

Gedragscode

Woensdag wordt een gedragscode voor militairen van kracht waarmee militairen worden verplicht zich 24 uur per dag netjes te gedragen. Militairen kunnen tot eind maart nog commentaar leveren op de code. Drugsgebruik is al verboden voor defensiemedewerkers. Alcohol drinken mogen militairen niet tijdens missies en oefeningen.

De commissie-Staal concludeerde eind september dat ongewenst gedrag, zoals seksuele intimidatie en discriminatie, in het leger gemiddeld vaker voorkomt dan in andere organisaties. De commissie adviseerde dat Defensie gedragsnormen expliciet formuleert om misdragingen te voorkomen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie