Kritiek Bush op 'geklungel' bij executies in Irak

AMSTERDAM - De Amerikaanse president George Bush heeft dinsdag gezegd dat hij teleurgesteld is over het "geklungel" van de Iraakse autoriteiten bij de executie van Saddam Hussein en diens halfbroer Barzan Ibrahim.

Vooral de ophanging van Saddam zag er uit als een wraakoefening en het maakt het allemaal moeilijker voor hem om het Amerikaanse publiek ervan te overtuigen dat de Iraakse regering de beloften, waar zijn plannen voor een Amerikaanse troepenuitbreiding om draaien, zal nakomen.

Bush zei dit in een vraaggesprek met Jim Lehrer van de publieke televisie.

Woede

In een clandestiene opname van de executie van Saddam op 30 december is te zien dat de voormalige Iraakse dictator vlak voor zijn dood werd beschimpt. De ophanging van Ibrahim draaide maandag onbedoeld uit op diens onthoofding, waarschijnlijk omdat er een te lang touw werd gebruikt. Beide executies wekten woede onder soennitische Arabieren in Irak.

Strategie

Bush zei tegenover de Iraakse premier Nouri al-Maliki zijn ongenoegen over de executie van Saddam te hebben geuit. De president ontvouwde vorige week een nieuwe strategie voor Irak, die voor een groot deel afhangt van zijn vertrouwen in de door sjiieten gedomineerde regering van Al-Maliki om radicale veranderingen door te voeren.

"Kijk, je hebt een proces gevoerd en je hebt Saddam recht gedaan dat hij aan anderen onthield. Maar toen het tot zijn executie kwam leek het alsof het een wraakmoord was. Dat maakt het voor mij lastiger om aan het Amerikaanse volk te verkopen dat dit een regering is die het land wil verenigen en vooruit wil gaan. En het geeft aan dat deze regering nog enige rijping behoeft", zei Bush.

Tip de redactie