Israëlische chefstaf Halutz neemt ontslag

JERUZALEM - De Israëlische generaal Dan Halutz heeft zijn ontslag als chefstaf van de strijdkrachten ingediend. Dat meldden Israëlische media in de nacht van dinsdag op woensdag.

Halutz legt zijn functie neer wegens de vele kritiek op zijn optreden tijdens de oorlog in Libanon van afgelopen zomer. Er lopen verscheidene onderzoeken naar het Israëlische optreden in de oorlog. Premier Olmert heeft met teleurstelling gereageerd op het nieuws dat Halutz terugtreedt, maakte zijn kantoor volgens de krant Haaretz bekend.

Intern

De bevelhebber wacht de resultaten van de door het parlement in het leven geroepen onderzoekscommissie Winograd niet af. Eerder al bracht een intern militair onderzoek naar de wijze waarop de Israëlische strijdkrachten afgelopen zomer de oorlog in Libanon hebben aangepakt, veel tekortkomingen aan het licht.

Mislukt

Veel Israëliërs beschouwen de strijd in Libanon tegen de radicale sjiitische beweging Hezbollah als mislukt. Tijdens de oorlog, die ruim een maand duurde, kwamen 160 Israëliërs en 1200 Libanezen om het leven. Het leger slaagde er echter niet in raketbeschietingen vanuit Libanon te stoppen en twee door Hezbollah ontvoerde militairen vrij te krijgen.

Volgens de militaire commissie waren de voorbereidingen op het conflict onder de maat. Zo werd te laat begonnen met het oproepen van reservisten, en duurde het te lang voordat Israël verklaarde in staat van oorlog te zijn.

Ook in de coördinatie van de oorlog ging veel mis. De legertop onderkende bijvoorbeeld veel te laat de dreiging van de korteafstandsraketten van Hezbollah.

Tip de redactie