Nederlander vermoord in Nigeria

LAGOS - Een Nederlander heeft dinsdag in Nigeria de dood gevonden toen gewapende mannen een veerbootje overvielen bij de olie-installaties bij Bonny Island. Dat meldden bronnen binnen de olie-industrie aan het Britse persbureau Reuters.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kon het bericht dinsdagavond niet bevestigen.

Naast de Nederlander zou ook een Nigeriaan zijn gedood. Andere bronnen reppen van vier doden onder wie de Nederlander. Zes mensen raakten gewond.

"Militanten vielen de boot aan van het bedrijf Hyundai die op weg was van Port Harcourt naar Bonney Island. Een marineman, een Nederlander en twee lokale bewoners werden gedood", aldus de niet bij naam genoemde bron van Reuters.

Shell

Shell, dat actief is in Nigeria, heeft berichten binnengekregen over het incident. Daarin wordt geen melding gemaakt van de dood van een Nederlander, zei een woordvoerder van het Brits-Nederlandse bedrijf dinsdagavond.

De opvarenden van het bootje zouden medewerkers zijn van Hyundai Heavy Industries. Dit Koreaanse bedrijf is in het Afrikaanse land actief als aannemer voor de olie-industrie.

In de Nigerdelta hebben groeperingen de afgelopen jaren een reeks aanvallen en aanslagen uitgevoerd op de olie-industrie en medewerkers ontvoerd. Sommigen van hen eisen een groter deel van de oliewelvaart, anderen protesteren tegen natuurvervuiling.

Het laatste buitenlandse slachtoffer in de regio was een Brit, die in november omkwam tijdens een bevrijdingsactie van het Nigeriaanse leger. Vorig jaar kwamen in de Delta ten minste 37 militairen en tientallen Nigeriaanse medewerkers van de olie-industrie om het leven. Ongeveer vijftig buitenlanders zijn korte tijd ontvoerd.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie