Opnieuw arrestatiebevel tegen Isabel Péron

BUENOS AIRES - Een Argentijnse rechter heeft dinsdag de arrestatie en uitlevering gelast van ex-president Isabel Péron. De in Spanje woonachtige Argentijnse wordt verdacht van betrokkenheid bij misdaden van rechtse doodseskaders (Triple A) tijdens haar bewind tussen 1974-1976.

De Argentijnse justitie vaardigde vorige week ook een arrestatiebevel uit tegen Péron. Deze had betrekking op een zaak rond de ontvoering en verdwijning van een links politiek activist, Hectare Facet Gallego.

De ex-president (75) werd opgepakt in Madrid. In afwachting van een besluit over haar uitlevering kwam ze vervolgens onder huisarrest te staan. De Argentijnse justitie maakte daarop bekend het onderzoek naar Péron te zullen uitbreiden en met nieuwe aanklachten te komen.

Rega

De Triple A doodseskaders waren al actief tijdens de regeerperiode van haar echtgenoot Juan Péron (1973-1974) maar schakelden een tandje hoger tijdens het bewind van Isabel van 1974 tot 1976. Linkse en rechtse krachten bevochten elkaar in die jaren op leven en dood.

De rechtse Alianza Anticomunista Argentina wordt verantwoordelijk gehouden voor honderden moorden. Alleen al in 1975 ruimden ze minstens 359 tegenstanders uit de weg. De Triple A doodseskaders werden in het leven geroepen en geleid door José López Rega een naaste medewerker van Juan en Isabel Péron.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie