Samir A. weer terug op terroristenafdeling

DEN HAAG - Samir A. verblijft sinds donderdag weer op de terroristenafdeling van de gevangenis in Vught. De twee vrouwelijke gedetineerden die daar ook zaten, zijn afgelopen maandag overgeplaatst naar de terroristenafdeling in Rotterdam (De Schie) die die dag in gebruik is genomen.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie dinsdag gezegd. Volgens hem bestaat er geen verband tussen de twee zaken.

A. ging 19 december in hongerstaking uit protest tegen het regime op de terroristenafdeling in Vught, waar mannen en vrouwen samen verblijven. Hij beëindigde zijn actie ruim een week later nadat hij was overgeplaatst naar de landelijke afzonderingsafdeling.

Garanties

Deze maatregel zou twee weken zou duren. Omdat die termijn voorbij was, is A. donderdag teruggeplaatst op de terroristenafdeling. Daar heeft hij vervolgens enkele dagen doorgebracht terwijl de twee vrouwelijke gevangenen er ook zaten.

Het ministerie had vorig jaar al aangekondigd dat er behalve in Vught ook in Rotterdam een speciale afdeling voor veroordeelde terroristen zou komen. Nu de locatie De Schie van de penitentiaire inrichting Rijnmond open is, is het mogelijk om mannen en vrouwen gescheiden van elkaar vast te zetten. Maar dat biedt geen garanties voor de toekomst, benadrukte de woordvoerder.

Een en ander hangt volgens hem af van de beschikbare capaciteit.

Bewezen

Als er meer gedetineerden bijkomen, sluit het ministerie niet uit dat er toch weer mannen en vrouwen op een terroristenafdeling worden geplaatst. De twee afdelingen tellen in totaal 32 cellen.

Samir A. werd op 1 december vorig jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar. De rechtbank achtte bewezen dat hij serieuze plannen had om een terroristische aanslag te plegen.

Tip de redactie