Israël en Syrië spreken in het geheim over vrede

TEL AVIV - Israël en Syrië hebben tijdens onofficieel geheim overleg een akkoord bereikt over een document dat als raamwerk zou kunnen dienen voor een permanente vredesovereenkomst. Dat meldde het Israëlische dagblad Haaretz dinsdag.

De gesprekken hadden plaats op initiatief van de Syrische president Bashar al-Assad. Hoge functionarissen in de regering van Israëlische oud-premier Ariel Sharon waren op de hoogte van het overleg. Zowel Israël als Syrië ontkent dat er besprekingen zijn gehouden.

Israël zou bereid zijn de Golanhoogte volledig terug te geven aan Syrië. Israël veroverde de strategische vlakte tijdens de oorlog van juni 1967 en annexeerde het in 1981. Israël wil vijftien jaar voor de terugtrekking, terwijl Syrië het proces in vijf jaar wil afwikkelen.

Een aanzienlijk deel van de gedemilitariseerde Golan zou een park worden dat als buffer moet dienen. Israël zou verder controle houden over het water van de Jordaan en het Meer van Tiberias. Ook zou Damascus zijn steun aan Hamas en Hezbollah intrekken en zich distantiëren van Iran.

De acht ontmoetingen hadden volgens Haaretz tussen september 2004 en juli 2006 plaats. Voormalige directeur-generaal Alon Liel van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken sprak met Ibrahim Suleiman, een Amerikaan van Syrische origine, en een Europese bemiddelaar.

Damascus

'Abe' Suleiman en de niet nader genoemde Europeaan spraken volgens Haaretz daarna in de Syrische hoofdstad Damascus met onder anderen vicepresident Farouk al-Shara, minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moualem en een generaal van de inlichtingendienst.

Liel bevestigde de gesprekken tegen de krant, maar wilde geen details geven. De contacten eindigden toen Syrië eiste dat de gesprekken een officieel karakter zouden krijgen, aldus Haaretz.

Damascus stelde een geheime ontmoeting voor tussen een Syrische onderminister en een hoge Israëlische functionaris. Hierbij zou ook een vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering aanwezig moeten zijn.

Ontkend

Woordvoerders van de Israëlische premier Ehud Olmert hebben ontkend dat er ontmoetingen zijn geweest met Syrische vertegenwoordigers. Volgens de zegslieden hebben Olmert en diens voorganger Ariel Sharon niets van vredesbesprekingen geweten. "Het is nu voor het eerst dat we van deze besprekingen horen.

We hebben nooit iemand toestemming gegeven om met de Syriërs te praten. De premier hoorde deze ochtend via de media voor het eerst over de gesprekken", aldus een woordvoerster van Olmert.

Ook Damascus spreekt het bericht tegen. "Er hebben geen onderhandelingen plaatsgevonden. Het bericht in Haaretz is onjuist", aldus de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Moualem.

Officieel vredesoverleg tussen Syrië en Israël liep in 2000 vast omdat de Syriërs toegang tot het Meer van Tiberias eisten. Sindsdien heeft het Syrische regime verscheidene malen aangegeven bereid te zijn tot nieuwe gesprekken zonder voorwaarden vooraf. Israël ging hier niet op in.

Tip de redactie