Hells Angels ontkennen criminele club te zijn

LEEUWARDEN - De Hells Angels van het zogeheten chapter Northcoast hebben dinsdag voor de rechtbank in Leeuwarden benadrukt dat ze geen criminele club vormen.

"Ze keuren crimineel gedrag niet goed, ze nemen er nadrukkelijk afstand van", benadrukte hun advocaat G. Kaaij. Daarom kan deze afdeling van de Hells Angels ook niet worden verboden en ontbonden, meent de raadsman.

De rechtbank in Leeuwarden behandelde dinsdag voor de eerste keer een verzoek van het Openbaar Ministerie om een chapter van de Hells Angels in Nederland te verbieden. Justitie diende in november bij zes rechtbanken verzoeken in om alle afdelingen van de motorclub in ons land te verbieden en ontbinden.

Volgens Kaaij zou een verbod van Northcoast een grote inbreuk op de grondrechten van zijn cliënten maken. "Een verbod van een club kan slechts in zeer uitzonderlijke gevallen", meent de advocaat. Deze zaak is dat zeker niet, stelde de raadsman.

Kwalijk

Kaaij kwalificeerde de beschuldigingen van het OM dat ook de Hells Angels uit Harlingen zich schuldig maken aan afpersingen en wapen- en drugshandel, als "kwalijke suggesties". Volgens hem moeten die verdenkingen eerst worden bewezen en is het twijfelachtig of dit lukt. De voortekenen voor het OM zijn in zijn ogen niet goed.

De advocaat verwees fijntjes naar de eerdere beslissing van rechters om alle Hells Angels uit hun voorarrest vrij te laten. "Zij vonden onder meer dat er onvoldoende bewijs was om ze op basis van de verdenking van de vorming van een criminele organisatie vast te houden. De officier van justitie had dan ook met deze procedure moeten wachten tot na de strafzaken tegen de Hells Angels", vindt de raadsman.

Aanklager Gert Oldekamp meent dat daar geen tijd voor is, omdat de strafzaken tegen leden van de Hells Angels nog heel veel tijd in beslag gaan nemen. Hun criminele gedragingen berokkenen volgens hem nu al grote schade aan de samenleving. "We kunnen daarom niet eerst wachten op een definitieve veroordeling. De Hells Angels maken zich op grote schaal schuldig aan ernstige strafbare feiten", concludeerde hij. "Crimineel gedrag is voor de Hells Angels 'a way of life'. Alle leden van de afdeling Harlingen hebben een strafblad."

De rechtbank in Leeuwarden beslist over ongeveer zes weken over het lot van Northcoast. De verzoeken om de andere chapters van de Hells Angels in Nederland te verbieden en te ontbinden, worden op 20, 22 en 23 februari behandeld. Dit gebeurt in de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie