Woordvoerder Taliban gearresteerd

KABUL - Een belangrijke woordvoerder van de Afghaanse Taliban is gearresteerd. Dat heeft de Afghaanse inlichtingendienst in Kabul dinsdag meegedeeld. Mohammad Hanif werd in de grensplaats Torkham vlakbij de stad Jalalabad opgepakt.

Een functionaris van de Taliban heeft de arrestatie van Hanif bevestigd.

Volgens de inlichtingendienst werd woordvoerder Hanif maandag in de kraag gevat, nadat hij het land was binnengekomen vanuit Pakistan. Hanif sprak regelmatig met de internationale en Afghaanse media over activiteiten van de Taliban in het oosten van Afghanistan. Volgens de Afghaanse veiligheidsdienst is Hanifs echte naam Abdul Haq Haqiq.

Zuid-Afghanistan

Hanif is een van de twee woordvoerders van de streng islamitische Taliban die tot 2001 de macht in handen hadden. Yousuf Ahmadi doet de woordvoering over de activiteiten van de Taliban in Zuid-Afghanistan. Zij werden benoemd nadat de hoofdwoordvoerder van de Taliban, Abdul Latif Hakimi, in oktober 2005 in Pakistan was vastgenomen.

Wapens

Het Afghaanse leger maakte dinsdag ook bekend dat in grotten in de grensstreek met Pakistan grote hoeveelheden wapens zijn gevonden, waaronder mitrailleurs en raketwerpers. Volgens een woordvoerder zouden veertig vrachtwagens nodig zijn om de wapens te vervoeren.

Tip de redactie