ZUTPHEN - Voor de rechtbank in Zutphen begint om 10.00 uur de rechtszaak tegen de moeder van Rowena en haar vriend. De -jarige W.R. en de 33-jarige M.J. uit Rotterdam worden verdacht van de moord op het 4-jarige meisje en het verbergen van haar lijkje.

Rowena werd in augustus 2001 bekend als 'het meisje van Nulde' nadat voorbijgangers op strand Nulde een rompje van een onbekend meisje aantroffen. Later werden nog haar hoofdje en een handje gevonden. De politie kwam begin december 2001 achter de identiteit van de kleuter.

Bekentenissen

De moeder van het meisje en de vriend waarmee ze samenwoonde, werden in Spanje aangehouden. Sinds januari vorig jaar zitten ze in voorlopige hechtenis. Tijdens de politieverhoren verklaarde J. Rowena zo te hebben mishandeld, dat zij als gevolg daarvan op 15 augustus 2001 overleed. Hij legde haar lijkje in de vriezer en zaagde haar vervolgens in stukken voordat hij de lichaamsdelen op verschillende plekken dumpte.

Deze bekentenissen trok hij later voor de rechtbank weer in. J. beweerde toen dat iemand anders op zijn verzoek Rowena in stukken heeft gezaagd. Wie dat is geweest, wilde hij niet zeggen. Moeder R. zei voor de rechtbank dat de dood van Rowena wel bijna het gevolg moet zijn geweest van de mishandelingen door J.

Ze zei wel te hebben geweten dat hij Rowena in de vriezer had gelegd, maar niet dat ze in stukken was gezaagd en gedumpt. Volgens het Openbaar Ministerie werd Rowena stelselmatig geestelijk en lichamelijk mishandeld.

Voortzetting

De zaak is een voortzetting van vorig jaar juli. De rechtbank wilde dat de rechter-commissaris nog een aantal getuigen hoorde en gelastte een contra-expertise naar de gemoedstoestand van moeder R. Volgens het Pieter Baan Centrum bestaat er onder bepaalde omstandigheden een risico dat de moeder zich nog een keer aan een dergelijk misdrijf schuldig maakt. De rechtbank wilde dat nader onderzocht hebben.