TEL AVIV - Door een dubbele zelfmoordaanslagzondag vlakbij het oude centrale busstation van de Israëlische stadTel Aviv zijn naast de twee kamikazedaders zeker 22 doden gevallen.Dat meldde de politie. Volgens de hulpdiensten zijn honderd mensengewond geraakt van wie sommigen ernstig.

De zware explosies hadden bijna tegelijkertijd plaats tijdenshet spitsuur in een arme buurt van de kuststad. Hier wonen veelbuitenlandse arbeiders. De ontploffingen richtten veel materiëleschade aan. Winkels, restaurants en andere gebouwen liepen schadeop.

Nieuwe aanslagen in januari

De radicale Palestijnse beweging Islamitische Jihad heeft deaanslag opgeëist. De groepering verklaarde telefonisch tegen hetFranse persbureau AFP dat twee van hun leden de bommen totontploffing hebben gebracht. "Wij beloven de Israëlische bezetternieuwe aanslagen in januari", aldus de beller. De aanslag werdlater ook nog geclaimd door de Palestijnse Hamas-beweging.

Massaslachtingen

Ook een derde groepering, de Al Aqsa Brigades, eiste deverantwoordelijk op in een verklaring aan het tv-stationAl-Jazeera. Boraq Abdel Rahman Halfa en Saber al-Nouri uit Nabluszouden de daders zijn. ,"Wij zullen ons verzet voortzetten. Wijhebben onze plicht gedaan en de massaslachtingen van de zionistenen de vernieling van de huizen van onze martelaren gewroken",aldus de verklaring, zinspelend op de vernieling van Palestijnsehuizen door het Israëlische leger.

"Brutale terreurdaad"

De Palestijnse Autoriteit veroordeelde in een verklaring dedubbele zelfmoordaanslag. Het Palestijnse leiderschap zal diegenendie achter dergelijke acties zitten hard en vastberaden aanpakken.De Amerikaanse president Bush sprak in een eerste reactie van een"brutale terreurdaad".

Volgens een zegsman van de Israëlische regering willen"terroristische organisaties" op deze manier verwarring stichtenvoor de verkiezingen van het Israëlische parlement van 28 januarien een mogelijke Amerikaanse militaire actie in Irak. Hetveiligheidskabinet zal later in de avond in spoedvergaderingbijeenkomen.

Doelwit

Het oude busstation van Tel Aviv is vaker doelwit van aanslagengeweest. Vorig jaar juli vonden hier bij een dubbele aanslag nogvijf mensen de dood. De laatste zelfmoordaanslag had op 21 novemberplaats op een volle bus in Jeruzalem. Daarbij kwamen zeker elfIsraëliërs om het leven.