AMSTERDAM - Militairen moeten zich voortaan 24 uur per dag, zeven dagen per week netjes gedragen. Dat staat in de gedragscode voor Nederlandse militairen, die woensdag in werking treedt en waarover De Telegraaf dinsdag beschikt.

"Omdat wij onder omstandigheden geweld mogen uitoefenen, heeft slecht gedrag bij ons meer negatieve uitstraling dan bij andere organisaties", staat in een begeleide brief aan het krijgsmachtpersoneel. "Dat geldt zeker voor militairen, omdat zij zo herkenbaar zijn."

Daarnaast mogen militairen volgens de krant ook in hun vrije tijd geen soft- of harddrugs meer gebruiken. "We werken met wapens en met zwaar materieel en oefenen bij nacht en ontij", staat in de brief die het personeel woensdag krijgt te lezen.

"We kunnen dat alleen maar succesvol doen als we oog hebben en houden voor de veiligheid van anderen en onszelf. Daarin passen geen drugs, omdat die onze werkelijkheid vervormen en de veiligheid in het geding brengen."

Eerder maakte Defensie bekend verplichte urinetests in te willen voeren om het personeel te controleren op drugsgebruik. Wie positief wordt bevonden, hangt onmiddellijk een oneervol ontslag boven het hoofd, schrijft het dagblad. Verder zou geen enkele militair volgens de gedragscode tijdens oefeningen of operaties alcohol mogen nuttigen.

Ongewenst gedrag

De commissie-Staal concludeerde eind september dat ongewenst gedrag, zoals seksuele intimidatie en discriminatie, in het leger gemiddeld vaker voorkomt dan in een andere organisatie. De commissie, ingesteld na berichten over wangedrag op marinefregatten, adviseerde dat Defensie gedragsnormen expliciet formuleert om misdragingen te voorkomen.

De voorlopige gedragscode treedt woensdag in werking, maar iedereen kan nog tot eind maart invloed uitoefenen op het resultaat. De gedragscode moet van het personeel zijn en niet van bovenaf worden opgelegd, zegt een defensiewoordvoerder.