AMSTERDAM - Demissionair minister van Financiën Gerrit Zalm vindt dat PvdA-leider Wouter Bos minister van hetzelfde departement moet worden in het volgende kabinet. Dat heeft hij maandag gezegd in het televisieprogramma Pauw en Witteman.

"Ik denk dat het heel goed is als Bos dat doet", aldus Zalm. Volgens de VVD'er kan Bos de post goed aan. Hij stelt dat het komende kabinet ook aan stabiliteit zal winnen als de PvdA-leider in het komende kabinet zitting neemt.

Want wil het nieuwe kabinet vier jaar uitzitten "dan zou het goed zijn als de belangrijkste man van de partij in het kabinet gaat", aldus Zalm. Bovendien kan Bos op die manier "veel invloed uitoefenen op het land", stelt Zalm, die al 12 jaar over de schatkist waakt.

Mocht Bos niet minister van Financiën willen worden in het kabinet waar hij nu met CDA-leider Jan Peter Balkenende en fractieleider André Rouvoet van de ChristenUnie over onderhandelt, dan ziet Zalm ook in andere PvdA'ers geschikte kandidaten voor de post. Hij denkt daarbij aan directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau en voormalig staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Dick Benschop.