WASHINGTON - Extreem winterweer in het middenwesten van de Verenigde Staten heeft tientallen mensen het leven gekost.


Het stadje McAlester in de staat Oklahoma werd getroffen door een ijsstorm

Honderdduizenden mensen zitten zonder stroom, meldden Amerikaanse media. President George Bush riep in de staat Oklahoma de noodtoestand uit, zodat de staat in aanmerking komt voor federale hulp.

De sneeuwstormen, die tot nog toe minstens 29 levens hebben geëist, begonnen vrijdag. Langzaam trok het front van het middenwesten richting het oosten. De staten Oklahoma en Missouri, waar de gouverneur de noodtoestand uitriep, kregen daarbij de volle laag.

Texas

Ook delen van Texas ondervonden veel last van het winterweer. Zondag werden honderden vluchten geschrapt op het vliegveld van Dallas.

In Missouri hadden maandag nog meer dan 300.000 huishoudens geen stroom. In Oklahoma zaten naar schatting 120.000 mensen nog in het donker.

Koudegolf

De Amerikaanse staat Californië kampte eerder met een ongebruikelijke koudegolf uit het noorden. Temperaturen daalden tot onder het vriespunt. Ook viel er lichte sneeuw. Voor het weekeinde steeg het kwik in Los Angeles nog tot 25 graden boven nul.

Gouverneur Arnold Schwarzenegger waarschuwde in een verklaring voor gevaar door de extreme koude. Door het afkondigden van de noodtoestand maakte hij geld vrij voor hulpverlening, bijvoorbeeld aan daklozen.

Landbouwers vrezen gevolgen voor het citrusfruit. De oogst van sinaasappels, mandarijnen en citroenen vertegenwoordigt een waarde van bijna een miljard dollar.