FRANKFURT - Een klein gestolen vliegtuig is zondagmiddagna enkele uren cirkelen boven het centrum van Frankfurt am Maingeland op de nabijgelegen internationale luchthaven. Uit vrees vooreen mogelijke terroristische aanslag waren enkele hoge gebouwen inde stad ontruimd, evenals de luchthaven.

Volgens de Duitse luchtverkeersleiding was het toestel eenSuper-Dimona HK 36 TC. Het werd gevolgd door een politiehelikopteren er werden ook twee Tornado-gevechtsvliegtuigen boven de stadgesignaleerd.

Pistool

De man is na de landing gearresteerd. De 31-jarige man uit hetWest-Duitse Darmstadt had een pistool bij zich en maakte eenverwarde indruk, aldus een politiewoordvoerder. Hij had gedreigdhet toestel in het hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank (ECB)te boren. Het zweefvliegtuig met hulpmotor was eerder in de middagonder bedreiging van een pistool gestolen op het vliegveld vanBabenhausen in het zuiden van de deelstaat Hessen.

Terroristische bedoelingen

In gesprekken met de verkeerstoren ontkende de manterroristische bedoelingen te hebben. Het Duitse televisiestationn-tv meldde dat de man met zijn actie de omgekomen astronauten vanhet in 1986 ontplofte Amerikaanse ruimteveer Challenger wildeherdenken. Het ging hem er met name om de astronaute Judith Resnikberoemd te maken.

Joodse astronaute

"Ik wilde haar onder de aandacht brengen", zei de Duitse man,die zich presenteerde als Franz-Stefan Strammbach, tegen n-tv ineen gesprek over de radio van het vliegtuig. Resnik was de eerstejoodse astronaute en kreeg volgens de man daarom geen aandacht."Ze is mijn grote idool." Strammbach verzekerde dat hij met zijnactie niemand in gevaar wilde brengen.

De 36-jarige Resnik kwam op 28 januari 1986 samen met vijfmannelijke astronauten en een Amerikaanse lerares om het leven,toen het ruimteveer Challenger kort na de start van Cape Canaveralin Florida ontplofte en in zee stortte.