AMSTERDAM - Binnen het bestuur van drie islamitische basisscholen in Almere, Lelystad en Hilversum is een strijd losgebarsten over de zeggenschap over de scholen. Een van de strijdende partijen heeft maandag de ouders opgeroepen hun kinderen thuis te houden. Dit bestuurslid werd echter eerder deze maand door de rechter op de vingers getikt vanwege een poging de overige bestuursleden van de scholen af te zetten.

Volgens advocaat Barend van Luyn, die twee bestuursleden van de islamitische basisscholen vertegenwoordigt, probeert de partij met haar oproep alsnog zijn cliënten af te zetten.

De oproep aan de ouders komt van Fariz Akkouh. Maar de ouders zijn niet van plan er gehoor aan te geven, bleek maandagavond op een informatiebijeenkomst. Zij zijn boos dat dit conflict over de hoofden van hun kinderen wordt uitgevochten.

Afgezet

Akkouh werd in november door het derde bestuurslid geïnstalleerd als nieuwe bestuurder waarbij de twee andere bestuurders werden afgezet. De rechtbank Zwolle-Lelystad draaide dit echter begin deze maand terug.

Akkouh noemt deze twee bestuurders "onbekwaam en onbetrouwbaar". Hij stelt dat zij banden hebben met de in opspraak geraakte El Tawheed-moskee. Akkouh stelt dat de drie scholen feitelijk worden gerund door de besturen van de Amsterdamse basisschool As-Siddieq en het ICA Islamitisch College Amsterdam.

Band

Deze scholen zijn eerder in opspraak geraakt door de kwaliteit van hun onderwijs. Volgens Van Luyn is "er geen enkele band" met As-Siddieq, ICA of El Tawheed.

Hij vermoedt dat het derde bestuurslid en Akkouh de zeggenschap over de drie scholen willen overnemen om hun eigen "financiële malversaties en belangenverstrengeling" te verhullen.

De advocaat stelt dat dit inmiddels is gemeld bij de Inspectie van het Onderwijs.