AMSTERDAM - Bijna vierhonderd middelbare schoolleerlingen beginnen maandag aan een deel van hun eindexamen. Hun scholen doen mee aan een proef met meerdere examenmomenten.

Bekijk video

Hiermee wordt bekeken of het voor scholen haalbaar is om op meerdere momenten examens af te nemen en of dit een meerwaarde heeft voor de leerlingen.

De proef is vorig schooljaar gestart en loopt tot augustus 2010. Dan wordt besloten of meerdere examenmomenten landelijk worden ingevoerd.

Vakken

Met meer examenmomenten per schooljaar krijgt een leerling de mogelijkheid één of meerdere vakken af te sluiten op het moment dat hij hier aan toe is, meldt de VO-raad die de proef leidt.

Snelle leerlingen kunnen de hiermee vrijgekomen tijd besteden aan vakken waar zij minder goed in zijn of kunnen cursussen volgen gericht op vervolgonderwijs. Ook hoeven leerlingen die zakken voor een examen niet een heel jaar te wachten totdat alle vakken overgedaan kunnen worden.

Uitslagen

De havo- en vwo-leerlingen starten maandag met de examens Nederlands en aardrijkskunde. Leerlingen van de vmbo-theoretische leerweg buigen zich in de ochtend over Engels en in de middag over biologie. Op 23 januari is het laatste examen van deze periode. De uitslagen worden op 31 januari bekendgemaakt.