RIJSWIJK - GroenLinks wil een proeftijd van honderd dagenvoor nieuwe bewindslieden. Lijsttrekker Halsema heeft dat ditweekeinde voorgesteld in een debat voor TV-Rijmond metPvdA-lijsttrekker Bos.

Na de eerste honderd dagen voert de Tweede Kamer eenfunctioneringsdebat met de premier, die zich dan mag verantwoordenover het optreden van zijn collega's. Functioneert eenbewindspersoon niet, dan kan hij of zij zonder veel politiek tumultworden vervangen door een partijgenoot, aldus Halsema.

Evaluatie

De proeftijd zou vernoemd kunnen worden naar Heinsbroek ofBomhoff, de twee ruziende LPF-ministers die debet waren aan de valvan het kabinet-Balkenende. Dat gebeurde overigens al binnenhonderd dagen. Bos vindt een soort examen na honderd dagen prima,aldus een PvdA-woordvoerster. Maar zo nodig moet dat eerder. Datheeft volgens haar de ervaring met het kabinet-Balkenende wel latenzien.

De PvdA heeft begin vorig jaar overigens iets soortgelijksvoorgesteld. Toenmalig fractievoorzitter Melkert kwam met desuggestie na honderd dagen bewindspersonen af te rekenen op hunprestaties. Het ging daarbij om een evaluatie.

Overbodig

De SP vindt het eenoverbodig voorstel. Als een minister faalt, kan je die altijdwegsturen, ook op de 101e of 99e dag, aldus SP-leider Marijnissen."Ik ben niet van plan tot de honderdste dag te wachten als eenbewindspersoon faalt." Ook het CDA vindt een proeftijd overbodig. Een minister ofstaatssecretaris heeft het vertrouwen van het parlement of niet,aldus een fractiewoordvoerder.