AMSTERDAM - De Randstad moet één provincie gaan vormen met een overkoepelend bestuur. In de provincie komen de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht en gemeenten als Haarlem en Almere te liggen.

Dat staat in een advies van een door het kabinet ingestelde commissie onder leiding van Wim Kok, meldt De Telegraaf maandag. Het advies wordt woensdag gepresenteerd.

Randstadprovincies

Deze maatregel moet volgens de commissie de trage besluitvorming in de huidige vier Randstadprovincies versnellen. Ook moet hiermee de concurrentiekracht van het gebied ten opzichte van andere Europese regio's verbeteren. De concurrentiepositie van de Randstad zou de afgelopen jaren zijn verslechterd.

De commissie startte vorig jaar september een onderzoek naar klachten van de vier provincies in het Randstadgebied, Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland over onder meer bureaucratische problemen.

Ook de burgemeesters van de vier grote steden klaagden hierover. Alle partijen pleitten voor een bundeling van de krachten. De redenen hiervoor zijn dezelfde: meer slagvaardigheid en vermindering van bestuurlijke drukte.

De provincie Utrecht stelde eerder dat een nieuw bestuur noodzakelijk is, omdat momenteel vier provincies, vier bestuursregio's, 190 gemeenten, dertien ministeries en andere publieke organen met elkaar de dienst uitmaken. Dit is volgens de provincie een voorbeeld van bestuurlijke spaghetti.