AMSTERDAM - De halfbroer van Saddam Hussein en een voormalige rechter zijn maandagochtend opgehangen. Dat heeft een woordvoerder van de Iraakse regering maandag meegedeeld.

Bekijk video

Bij de ophanging is het hoofd van Saddams halfbroer Barzan Ibrahim al-Tikriti losgekomen van zijn lichaam, aldus de woordvoerder. Het gaat volgens hem om een 'zeldzaam geval'. Het lichaam van de rechter, Awad Hamad al-Bandar, is intact gebleven.

De advocaat van al-Bandar, Badee Aref, vertelde eerder tegen de zender CNN dat de Amerikanen op de hoogte zijn gebracht van de ophanging. Die vond vlak voor het ochtendgloren plaats, ondanks internationale protesten vooraf. De lichamen van de terechtgestelden kunnen door hun families worden opgehaald.

Bloedbad

Het tweetal was net als de in december opgehangen Saddam Hussein veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid in verband met het bloedbad in het dorp Dujail in 1982. Saddam, een soennitische moslim, liet daar 148 sjiitische moslims vermoorden na een mislukte aanslag op zijn leven. Hierop volgde een 'schijnproces' van niet veel langer dan twee weken.

Bandar, voorzittend rechter van het Revolutionaire Hof, veroordeelde 148 mensen ter dood onder wie enkele tieners. Saddams jongere halfbroer was daarbij betrokken als hoofd van de gevreesde inlichtingendienst Mukhabarat.

Executie

De executie van Bandar en Tikriti was uitgesteld nadat illegale beelden waren opgedoken van de terechtstelling van Saddam Hussein.

Aanwezigen maakten op 30 december tegen de afspraken in opnames van de chaotisch verlopen ophanging van de gewezen dictator. Die had volgens velen meer weg van een wraakoefening door politieke tegenstanders dan van een professionele terechtstelling.

Saddam

Eerder al besloten de Iraakse autoriteiten het tweetal niet samen met Saddam op te hangen. Gevangenbewaarders lieten Tikriti en Bandar echter negen uur lang in een dodencel zitten, zonder te vertellen dat hun executie was uitgesteld.

Bandar was na Saddam de opvallendste verschijning tijdens het vaak stormachtig verlopen proces voor een speciaal Iraaks tribunaal. Hij viel geregeld uit tegen rechtbank en getuigen, verscheen in zijn pyjama voor het tribunaal en ging eens pontificaal met zijn rug naar de rechter zitten.