CALGARY - Een Canadese moeder moet haar drie kinderen voor 31 januari terugsturen naar de vader in Nederland. Het is dan aan een Nederlandse rechtbank om te bepalen wie van de ouders de voogdij krijgt.

Internationale verdragen verplichten de moeder Lalena Laframboise haar kinderen te laten gaan na een verzoek van de vader. De vrouw uit Calgary vreest echter dat ze dan elke zeggenschap over haar dochters van veertien, twaalf en vijf jaar verliest, meldde een plaatselijke krant zondag.

Ze zou niet over geld voor een advocaat beschikken. Ook is ze bezorgd dat de Nederlandse juridische bijstand haar niet zal helpen omdat ze Canadese is.

De moeder nam haar kinderen in oktober 2005 mee uit Lekkerkerk, waar het gezin al jaren woonde. Op dat moment woonde haar man samen met een vriendin en een nieuwe zoon in Rotterdam.

Toestemming

Volgens Laframboise had haar man ingestemd met het vertrek van de kinderen naar Canada. Hij bracht zijn gezin zelfs naar het vliegveld om daar afscheid te nemen. Ze zou dan ook erg verbaasd zijn geweest dat ze negen maanden later gerechtelijke stukken op de mat aantrof.

De vader ontkent dat hij toestemming gaf voor een verhuizing van zijn kinderen. Hij zou uitsluitend akkoord zijn gegaan met een vakantie, stelde hij in een beëdigde verklaring. Volgens hem heeft zijn vrouw hem willen straffen voor zijn buitenechtelijke affaire.

Hij vindt dat de kinderen terug naar Nederland moeten, waar ze de langste tijd van hun leven leefden.