STOCKHOLM - Een zware storm heeft dit weekeinde in het zuiden van Zweden aan zeker drie mensen het leven gekost, onder wie een negenjarige jongen. De jongen en twee automobilisten werden gedood door omgewaaide bomen, aldus de Zweedse pers zondag.

Door de storm kwamen circa 200.000 gezinnen zonder stroom te zitten en konden veel klanten van de grootste telecomaanbieder niet bellen. In West-Zweden kwam het treinverkeer tot stilstand en ook veel veerverbindingen vielen uit. De grote brug tussen Denemarken en Zweden over de Sont moest tijdelijk worden afgesloten.

VS

Bekijk video

Ook in de Verenigde Staten is er veel overlast van slecht weer. Hevige sneeuwbuien en gladheid in het midwesten van de VS hebben zondag aan zeker zeven mensen het leven gekost. Ze zaten in een busje dat in Oklahoma van een gladde weg schoot en tegen een tegemoetkomende truck knalde, aldus Amerikaanse media. Alle inzittenden zouden Mexicanen zijn geweest.

Zaterdag vielen er ook zeker zeven doden in deze regio van de VS, waar al weken een strenge winter de klok slaat. De politie wijt al deze sterfgevallen aan de winterse omstandigheden. Zeker 250.000 mensen in Illinois, Missouri en Oklahoma kampen bovendien met ernstige en vaak langdurige stroomuitval.

Californië

De Amerikaanse staat Californië kampt met een ongebruikelijke koudegolf uit het noorden. Temperaturen daalden tot onder het vriespunt. Ook viel er lichte sneeuw.

Enkele dagen geleden steeg het kwik in Los Angeles nog tot 25 graden boven nul. Gouverneur Arnold Schwarzenegger waarschuwde in een verklaring voor extreem gevaar door de extreme koude. Door het afkondigden van de noodtoestand maakte hij geld vrij voor hulpverlening, bijvoorbeeld aan daklozen.

Landbouwers vrezen gevolgen voor het citrusfruit. De oogst van sinaasappels, mandarijnen en citroenen vertengwoordigt een waarde van bijna een miljard dollar.