ARNHEM - Partijleider Jan Peter Balkenende van het CDA heeft zaterdag zijn waardering uitgesproken voor partijleiders Bos (PvdA) en Andre Rouvoet (ChristenUnie) over hun "positieve bijdrage" aan de formatiebesprekingen. Hij deed dat op de nieuwjaarsbijeenkomst van het CDA.

"Ik heb waardering voor de manier waarop Bos en Rouvoet samenwerken met ons." Balkenende vindt de manier waarop nu onderhandeld wordt, in alle rust in het Catshuis, heel plezierig. "Op deze manier hebben we veel tijd om te werken."

Doel blijft volgens Balkenende voor de Statenverkiezingen van 7 maart een volledig nieuw kabinet te hebben gevormd. "Dat is onze inzet, en dat geldt voor alle partijen."

Constructief

De CDA-leider heeft waardering voor Bos omdat de PvdA-voorman zich ondanks zijn verkiezingsnederlaag constructief inzet. Hij sprak zijn waardering uit over Rouvoet omdat hij zijn nek uitsteekt voor de beoogde coalitie.

Volgens Balkenende moet het komende kabinet invulling geven aan "kwaliteit, binding en samenhang, en participatie".

De fractieleiders maakten naar eigen zeggen afgelopen week "goede vorderingen" met de onderhandelingen over een nieuw kabinet. Volgens de woordvoerder van informateur Herman Wijffels spreken zij van "een goede, positieve en constructieve sfeer, waarin diepgaand inhoudelijk wordt overlegd".

Catshuis

De formatiegesprekken vonden sinds woensdag dagelijks plaats in het Catshuis. Maandag gaan de gesprekken daar verder. Aanstaande woensdag wijken de onderhandelaars uit naar een "rustige plaats elders in het land" voor een driedaagse sessie. De locatie wordt later bekendgemaakt.

Een aantal heikele punten moet nog aan bod komen, zoals de hypotheekrenteaftrek. PvdA en ChristenUnie willen die voor de hogere inkomens beperken, maar het CDA is daar mordicus tegen.